Bugün 4 Nisan… Eskiden “Yerli Mallar Haftası”ydı!
Bundan tam 96 yıl önce, dünya tarihinin gördüğü en büyük ekonomik kriz yaşandı.
Avrupa ile Amerika’da başlayan ve “Büyük Buhran” adı verilen dünya çapındaki bu ekonomik krizde milyonlarca insan işsiz ve evsiz kaldı.
Krizin derinden etkilediği Almanlar ise ısınabilmek için karşılıksız bastıkları paraları yaktı.
Dış ticaretteki daralma nedeniyle zor günler geçiren çiçeği burnundaki Türkiye ise çareyi “devletçi iktisat politikalarını” uygulamakta buldu.
Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi'nin programına da giren “devletçilik” ilkesiyle ekonomide devletin rolü artırılırken, halk da “yerli malı” kullanmaya özendirildi.
Bizzat Mustafa Kemal öncülüğünde, bütün “yurtta yerli malı kullanma seferberliği” başlatıldı.
Yurdun her köşesinde “Yerli malı Türk'ün malı, her Türk bunu kullanmalı” sloganları yükselirken…
Yeni ekonomi politikasının halka benimsetilmesi görevini üstlenen “Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti” de tam 157 yıl yaşayan Zaro Ağa’yı “reklam yüzü” olarak kullandığı bir kampanya düzenledi.
Ön yüzünde iki yabancı kızla samimi pozlar veren Zaro Ağa’nın resmi bulunan kartpostallar bastıran cemiyet;
“Kim Zaro Ağa gibi Türk üzümü ve fındığı yerse, zeytinyağı ve İzmir inciri ile sindirim sistemini harekete geçirirse ve Türk tütünü içerse onun gibi o yaşlarda bile sağlıklı olur” yazdırarak, halkı yerli malı kullanmaya teşvik etti.
Bu seferberliğe destek veren dönemin İstanbul Üniversitesi öğrencileri ise 4 Nisan 1929 günü “Yerli Malı Kullanma ve Koruma” konulu bir konferans düzenleyerek, “bütün ihtiyaçlarını memleket eşyası ile karşılayacaklarına” yemin etti.
Böylece, yerli malı kullanımını teşvik amacıyla düzenlenen bu etkinlikle Türkiye’de ilk kez “Yerli Malı Haftası” kutlanmış oldu.
Aradan yıllar geçti ve önce Türkiye’de “Yerli malı” kampanyasının........
© Haber7
