menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Beyazıt Meydanı’nda CHP’lilerin işi ne?

36 57
09.05.2025

Takvimler 3 Aralık 1945 gününü gösteriyordu.

Hüseyin Cahit Yalçın, Vatan gazetesindeki makalesinde “Kalkın ey ehl- i vatan” diyerek, halkı komünistlere karşı mücadeleye çağırıyordu.

O gün İstanbul Üniversitesi'nde birileri, elde Vatan gazetesiyle sınıf sınıf dolaşarak öğrencileri organize etti.

Kısa süre sonra Beyazıt Meydanı'nda toplanana ve ellerinde Atatürk ile İnönü resimleri olan on binlerce genç, doğruca Cağaloğlu'na giderek Tan matbaasını yerle bir etti.

Bu olay, Türk matbuat tarihine “Tan baskını” olarak geçti.

10 Nisan 1950’de ise İstanbul Radyosu’nda oyun havaları çaldığı esnada yayın aniden kesildi ve “Eski Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak vefat etmiştir” anonsu yapıldı.

Duyurunun ardından, oyun havalarına kaldığı yerden devam edildi.

Bu densizlik, özellikle muhafazakâr gençlerin çok ağrına gitti.

Mareşale gereken tazimin gösterilmemesine içerlenen on binlerce genç, iki gün sonraki cenaze töreninde; askerlerin omzundan aldıkları ve üzerinde Kâbe örtüsünden bir parça olan merhum Çakmak’ın tabutunu Taksim, Karaköy, Türbe üzerinden “tekbirler” eşliğinde Beyazıt Camii’ne getirdiler.

Ezan’ı Muhammedi’nin Türkçe okunduğu o meş’um günlerde, iki müezzin minareye çıkarak, “Allah-ü Ekber” nidalarıyla ezanı aslına uygun şekilde okudular.

Çakmak’ın cenaze töreni “CHP tek parti diktasına” karşı meydan okuma törenine dönüşürken, “şeriat” bahanesiyle harekete geçen kolluk kuvvetleri ise Beyazıt Meydanı’nı hınca hınç dolduran gençleri dipçik darbelerine maruz bırakıp, bir kısmını da tutukladı.

Yaşanan şiddet olaylarına rağmen inançlı gençlerin inisiyatifi ele aldığı bu tören, sadece 1 ay sonra gerçekleşen 14 Mayıs 1950 seçimlerinde CHP’nin ağır bir yenilgiye uğramasının en önemli sebeplerinden biri oldu

Aradan geçen 10 yıla rağmen iktidarı kaybetmenin acısını bir türlü atlatamayan CHP ve güdümlü medyası, Bayar-Menderes hükümetine kafayı takmıştı.

DP aleyhinde yürüttükleri dezenformasyonla, ortamı iyice geriyorlardı.

Meclis, 18 Nisan 1960 tarihinde muhalefetin ve yandaş medyasının eylemlerini soruşturmak için Tahkikat Komisyonları oluşturulmasına karar verdi.

Sadece 10 gün sonra…

Prof. Dr. Bülent Nuri Esen'in,........

© Haber7