menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Cehaletin bedeli

9 1
07.03.2025

Günümüz dünyasında, internet ve mobil iletişim teknolojileri, bilgiye mi yoksa daha çok bilgi kirliliğine mi erişimi kolaylaştırdı, kestirmek zor. Günümüzde cehaleti, galiba artık, “bilgi eksikliği” olarak değil de, “yalan-yanlış bilginin yaygınlığı” şeklinde tanımlamak gerekiyor. Bugün bu soruya cehaletin ağır bedeller ödemek durumunda bırakabileceği ya da tehlikeli sonuçlar doğurabileceği bir alan perspektifinden yanıt arayacağız.

Amaç, İslam okuryazarı olmamanın –yani İslam’ın temel kaynakları, prensipleri, değerleri, kuralları, kavramları ve tarihî gelişimi hakkında bilgi eksikliğinin ya da yanlış bilgi sahibi olmanın– radikalleşme, sapkın dini inanışlar, yanlış-hatalı-eksik ibadetler, hurafeler, dini dezenformasyon ve din istismarı gibi kişiyi açık hale getirebileceği tehditlere dikkat çekmek.

Şöyle ki:

- Neredeyse her gün yeni bir iletişim kanalının ortaya çıktığı bir ortamda, dini bilgisi zayıf olan bireyler; popülist, tribünlere oynayan hitabetin etki alanına daha kolay girebilirler. Güçlü retorik ya da karizmatik figürlerinin etkisine karşı savunmasızdırlar. Duyguları harekete geçiren bir söylem; neyin hakikat neyin çarpıtma olduğunu bilmeyen insanlara kısa sürede cazip gelebilir.

- Din diye sunulan geleneksel kültürel öğeler, yine maksatlı, maksatsız veya maksadını aşan bir şekilde yorumlanan dinî metinler, bilhassa İslam’ın temel kaynaklarını tanımayan kitleler arasında hızla taban bulabilir. Onları hurafe ve bid’atlere yatkın hale getirebilir. Bu durum her şeyden önce........

© Haber7