menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay Zekâ ile doğumda genetik profilin ve mutasyonların tespiti

7 9
22.03.2025

İnsan, yaratılmışlar arasında "eşref-i mahlûk" yani en üstün varlık olarak bilinmektedir. Bilim ve teknoloji sayesinde elde edilen sınırlı verilerle bile insan yapısı incelendikçe, bu yapının ne kadar karmaşık ve çok bilinmeyenli olduğu anlaşılmaktadır. Her yeni keşif, beraberinde daha fazla bilinmezi ve soru işaretini taşımaktadır.

Günümüzde insan genetiği üzerine elde edilen veriler devasa boyutlara ulaşmıştır. Bu verilerin birbiriyle olan korelasyonlarını analiz etmek ve sentezlemek, insan beyninin işlem ve düşünme kapasitesini zorlamaya başlamıştır. Son yıllarda birçok yapay zekâ (YZ) uygulaması, bu eksiklikleri gidermek amacıyla geliştirilmektedir.

Tarih boyunca ortaya çıkan birçok hastalık ve tıbbi sorun zamanla tedavi edilebilmiş olsa da, hastalıklardan tamamen uzak kalmak mümkün olmamıştır. Ancak, YZ ve ileri teknoloji uygulamaları sayesinde yeni imkânlar doğmuştur.

Günümüzde yapay zekâ, modern tıbbın en çok kullandığı teknik ve tanı araçları arasına girmiştir. Hastalıkların teşhisi, tedavisi, ilaç geliştirme, hasta takibi gibi süreçlerde YZ, hata oranını azaltarak daha isabetli analizler yapılmasına olanak tanımaktadır.

Genetik Tarama ve Erken Teşhis

Doğumdan hemen sonra, hatta anne karnında bile bebeğin DNA'sı, kan örnekleri ve diğer biyolojik materyaller aracılığıyla milyonlarca genetik kod okunabilir ve bu kodlar arasındaki olumsuz ilişkiler tespit edilebilir hale gelmiştir. Bu sayede potansiyel hastalık riskleri önceden belirlenerek genetik düzenleme veya tedavi protokolleri oluşturulabilmektedir.

Tip 1 diyabet, kalp hastalıkları, Alzheimer, kas hastalıkları, kanser, hemofili, Down sendromu ve Marfan sendromu gibi birçok genetik hastalık, erken teşhis edilerek hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Doğum öncesi ve sonrası bu bilgilerin elde edilmesi, önleyici tedbirlerin alınmasını ve bireyin genetik yapısına uygun ilaçların geliştirilmesini sağlayabilir.

Cerrahi ve Otonom Robotlar

Da Vinci gibi robotik cerrahi sistemlerinin yanı sıra daha güçlü ve hassas çalışabilen robotların geliştirilmesi için YZ destekli projeler yürütülmektedir. Bu sayede cerrahi operasyonların........

© Haber7