Türkiye'nin küresel bilgi üretimindeki yeri, ABD/Çin teknoloji yarışı
21yüzyılın başından itibaren teknolojik güç, küresel siyasetin ve ekonominin en belirleyici unsurlarından biri hâline geldi. Bu güç yarışının baş aktörleri ise hiç kuşkusuz Amerika Birleşik Devletleri ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti.
Günümüzde ülkeler, yalnızca ekonomik ve askeri değil; aynı zamanda teknoloji üretimi, fikri mülkiyet hakları ve inovasyon kapasitesi alanlarında da kıyasıya rekabet içinde.
Bu dönem, yalnızca dijitalleşmenin değil, aynı zamanda teknolojik üstünlüğün jeopolitik güçle eşdeğer hâle geldiği bir dönem olarak görmeliyiz.
Bu rekabeti ortaya koyarken Türkiye için barındırdığı fırsatlara da dikkat çekmeliyiz.
Türkiye’nin Küresel Bilgi Üretimindeki Yeri:
Türkiye, potansiyeli yüksek ama performansı ortalama bir bilgi üreticisi konumunda olduğu araştırma sonuçlarından görülebilmektedir. Bilgi çağının rekabetinde daha üst sıralara çıkabilmek için stratejik yatırımlar, nitelikli insan gücü ve etkin politikalar hayati önem taşıdığını kabul etmeliyiz. Aksi takdirde bilgi tüketen ama bilgi üretmeyen bir ülke olarak kalma riski büyük olabilir.
Bilgi üretimi Akademik yayınlar, patentler, teknolojik yenilikler, dijital içerik üretimi ve yapay zekâ gibi alanlarda ortaya konan yeni veriler ve yaklaşımlar olarak sıralanabilir.
SCOPUS/Web of Science verilerine göre Türkiye, yayın sayısında dünyada ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Ancak, etki faktörü ve atıf sayısı açısından daha geride. Nitelikli yayın oranının düşük olduğu ve uluslararası iş birlikli yayınların ve yapılan atıfların azlığı görülüyor. Üniversitelerin küresel sıralamalardaki yeri İlk 500'e giren üniversite sayısı ise hayli sınırlı.
Patent ve Teknoloji Üretimi
Türkiye'de son yıllarda faydalı model ve patent başvuruları artmış durumda ancak ticari değere dönüşen patent sayısı istenilen seviyeye henüz gelmedi. AR-GE yatırımları: GSYH’nin %1,4’ü civarında,
Dijital ve Medya Tabanlı Bilgi Üretimi
Türkiye'de sosyal medya kullanımı yüksek ancak içerik üretimi çoğunlukla bireysel ve eğlence odaklı- Yerli dijital platform sayısı az- Yapay zekâ, büyük veri ve yazılım geliştirme gibi stratejik bilgi alanlarında küresel katkısı sınırlı - Dijital içerik üretiminde ticarileşme........
© Haber7
