menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Elektrikli otomobillerde Çin devrimi; batarya engeli sona mı eriyor?

14 0
03.05.2025

10 dk Şarj ile 600 Km menzil !

Yeni Nesil Sodyum-İyon Bataryalar (Na-ion)

CATL ( CONTEMPORARY AMPEREX TECHNOLOGY LİMİTED )

Çin’in Dünya ticaretinde ve bilgi üretimindeki başarıları hatta devrim diye adlandıracağımız ‘önlenemez’ yükselişi bütün hızıyla devam ediyor.

Majör güçler ve ABD ticaretin her alanındaki monopollerini sürdürebilmek için vergileri 5 - $0 kadar çıkarmaları sanıyoruz başarılı olamayacak.

Ticareti büyütmek elde tutabilmek ancak yeniliklerle ve bilgiyi üretmekle sağlanabiliyor. Bu konuda Çin bunun gereklerini son 20 yılda durmaksızın yerine getiriyor.

Bu yazımızda Çin’in ticari başarılarından çok teknoloji ve bilgiyi nasıl konsolide ettiğini ve nasıl kullandığından bahsedeceğiz.

10 yıl önce klasik otomotiv üretiminde başlayan yenilikleri, fiyat performans ilişkilerini başarıyla uygulayan Çin gerçekten durmuyor.

OTOMOTİV SANAYİİ 2023 YILI KÜRESEL DEĞERLENDİRME RAPORU

Dünyada küresel otomotiv ticaretinin büyüklüğü 2024 yılı Asya-Pasifik Avrupa birliği ve diğer ülkelerde üretilen araç sayısı verilerine göre; toplam üretim 93.546.599 adet olmuştur Bu sayının 30.161.000 adeti ise Çin’de üretilen araçlara ait.

Otomotiv sektörü bu devasa Pazarın Dünya ticaretindeki payı 2023 yılında, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) verilerine göre, 30,5 trilyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Ancak unutulmamalıdır ki içten yanmalı motorlu araçlar ve otomotiv sektörünün küresel ticaretteki önemini ve etkisini sadece araç üretimi ve satışıyla değil, aynı zamanda tedarik zinciri, yedek parça üretimi ve yan sektörleri ile birlikte istihdam edilen insan sayısı nedeniyle de dünya ekonomisinde kritik bir rol oynamaktadır. Kanımızca içten yanmalı motorlu araçların üretiminin durması ya da azalması dünya ticaretinde gerçek ve sürekli bir resesyona neden olacağını aklımızda tutmalıyız.

Böylesine devasa ve rekabetin kıyasıya olduğu bir ekonominin devamı için yeniliğe ihtiyaç olduğu açık. Klasik içten yanmalı motorlarla bu ekonominin sürdürülebilmesinin zor olması nedeniyle 10 yıl önce başlayan Elektrikli otomobil üretimi ve satışı gündeme gelmiştir. Bu yeni teknolojinin tüketiciyi ilgilendiren kısmı; maliyet, yakıt ekonomisi, bakım giderleri, çevreci olması, Km başına içten yanmalı motorlara göre şarj maliyetinin cazip olmasıydı.

Ancak, bir süre sonra elektrikli araçlarla ilgili birçok sorunun........

© Haber7