menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünyada ve Türkiye'de üretilen 'Faydalı Model' patentlerin refah ve kalkınmadaki stratejik rolu

9 0
saturday

Bilgi ve teknoloji çağının en güçlü göstergesi artık ne yer altı kaynakları ne yüzölçümü ve nüfusun çokluğu. Günümüzde, ülkelerin gerçek gücü, inovasyon kapasitesi ile ölçülüyor. Bu kapasitenin en somut verisi, ülkelerin ürettiği ‘ faydalı model’ patent sayıları ile önem kazanmaktadır.

Üretilen her patentin, ekonomik değere dönüşmediğini, patentlerin değere dönüşmesinin ancak ekonomiye ve sanayiye entegrasyonu ile sağlandığını dünya örneklerinden de biliyoruz. Bu yüzden bugün, yalnızca sayılarla değil, o sayıların refaha ve kalkınmaya etkisiyle ilgilenmek zorundayız.

Bilgi ve teknoloji çağında ülkelerin kalkınma düzeylerini belirleyen en kritik unsurlardan biri inovasyon kapasitesi olduğunu görüyoruz. Gelişme ve geliştirmenin önemi her geçen gün dünyada artmaktadır bunun temel göstergelerinden biri de üretimin çeşitlenmesi, tüketimin ve rekabetin bir sonucu olduğu görülmektedir.

İnovasyonun ve faydalı patent sayılarının artışının önemi ise ülkeler için vaz geçilmez hale gelmiştir. Patentler, bir buluşun koruma altına alınmasını sağlayarak hem ekonomik değer yaratıyor hem de girişimciliği ve rekabeti teşvik ediyor. Özellikle faydalı model başvuruları, daha pratik ve hızlı ticarileştirilebilen buluşların önünü açtığı, dünyada ve Türkiye’de faydalı patentlerin üretim düzeyini, ekonomiyi, refahı ve kalkınma üzerindeki etkilerini yükselttiğini gelişmiş ülkelere baktığımızda görebiliyoruz.

Birçok ülkede patent sayılarının çok olduğu görülüyor ancak patentlerin değeri, faydalı ve ekonomiye uyarlanması ile değerlendirilmektedir. Gelişmiş ülkelerde patent sayılarının miktarının değeri faydalı patent sayılarıyla ölçülüyor.

Dünyada milyonlarca patent başvurusu yapılıyor, bu başvuruların ne kadarı işe yarıyor? Faydalı model, yani pratikte ticarileşebilen, üretime ve ihracata katkı sağlayabilen patentlerin sayısı, ülkelerin kalkınma düzeyinin bir göstergesi.

Gelişmiş ülkeler, bu farkı çok önceden keşfetti. ABD, Almanya, Japonya, Güney Kore ve Çin, Bu ülkelerin yalnızca patent üretmediğini, aynı zamanda bu patentleri ekonomiye entegre ederek üretimlerini arttırdıklarını görüyoruz.

Patentlerin faydalı oluşlarının kıstası ise sanayiye ve ekonomiye ne kadar entegre edilebilir oluşuyla ölçülüyor. Kısaca, patent sayının fazlalığı aslında çok şey demek değil.

Patent üretiminin gelişen dünyada stratejik önemi olduğunu görüyoruz. Ülkeler inovatif bir bakış açısına sahip olduğunu, gelişmelere ve yeniliklere açık olduğunu en ideal şekilde patent üretim rakamlarıyla ortaya koyabiliyorlar. Ürettikleri patent miktarlarının sayısından çok ekonomiye dönüştürdükleri faydalı patent sayıları ile gelişmişliklerini ve refahlarını arttırabilmektedir.

Son yıllarda Çin, faydalı model başvurularında açık ara dünya lideri konumuna ulaştığı görülüyor. Sadece 2022 yılında Çin’de yapılan faydalı model ve patent başvuru sayısı 2 milyonu aşmıştır. Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler de yüksek başvuru oranları ve başarılı ticarileştirme oranları ile dikkat çekmektedir. Bu ülkelerin sadece koruma değil, aynı zamanda inovasyonun teşvik edilmesi ve ekonomik büyümeye entegrasyonu için patent üretimini stratejik bir araç olarak kullanmaktadır.

Dikkat çeken ayrıntı ise, Çin, 2003 yılında 2.000 olan faydalı model başvurusunu, 2021 yılında 1,4 milyona çıkardı. 2022’de bu rakam 2 milyonu aştı. Bu sayıların tek başına bile ABD’nin, Çin ürünlerine 5 vergi uygulama kararı alması ekonomik korkusunu ve endişesini açıklamaktadır.

Çin'in bu stratejisi, artık dünyada "üretilen fikirlerin" değil, ticarileştirilen fikirlerin konuşulduğu yeni bir çağın

© Haber7