menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

1 Baykar, 200 üniversite!

20 6
previous day

Türkiye'nin son 20 yıldaki en büyük teknolojik atılımlardan biri hiç şüphesiz Baykar’ın SİHA ve TİHA gibi yüksek teknolojili ürünlerle sadece savunma alanında değil, bilgi üretimi, mühendislik kapasitesi, Ar-Ge yetkinliği ve küresel rekabetçilikte yeni bir sayfa açılmıştır.

Ancak bu başarı; “Neden bizim üniversitelerimiz de benzer bir başarıyı ortaya koyamıyor?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Aynı topraklarda, aynı kültürel kodlarla yetişen bireyler... Biri dünya çapında teknoloji geliştiriyor, diğerleri makale puanı, atıf yarışı ve proje çağrısı kısıtlarında zaman harcıyor ?

Türkiye’de savunma sanayiinde çığır açan bir başarı hikâyesi Baykar. Sadece ihracat rakamlarıyla değil, özgün tasarım, Ar-Ge ve yazılım kabiliyetiyle de dünyanın dikkatini çeken bir yapı. Ancak bu başarının gölgesinde yanıtı acı veren bir soru beliriyor:
Neden benzer başarıyı 200’den fazla üniversitemizde göremiyoruz?

Baykar’ın 2023 yılı ihracatı 1.8 milyar doları geçti. Tamamı yerli mühendislerle, dışa bağımlı olmadan geliştirilen sistemler, SİHA’lar, yapay zekâ destekli yazılımlar ve yerli otonom sistemleri küresel rekabetin içinde gerçekleştirmek kolay olmasa gerek.
Bu başarı sadece teknolojik değil; aynı zamanda bilgiyi üretmek,üretileni kullanmak ve ticarileşme, motivasyon ve stratejik vizyon başarısı olduğu görülüyor.
Bu başarı sadece Türk ordusunu değil, 30'dan fazla ülkeyi de etkiledi

BAYKAR’IN SESSİZ DEVRİMİ

Ama en dikkat çekici yanı,Bu şirket, kendi içinde bir üniversite gibi çalışması dikkate değer. Bilgi üretiyor, bu bilgiyi ürüne dönüştürüyor, o ürünü ihraç ediyor.
Ve bunu yaparken yüzlerce mühendis ve bilim insanıyla sahici bir Ar-Ge kültürünü de oluşturuyor.

Baykar’ın başarısının rastlantı olduğu söylenemez. . Vizyoner yönetim, yerli-yazılım odaklı gelişim ve girişimcilik ruhu sayesinde mümkün olduğu çok açık.
Bu modeli üniversitelerimize uyarlamamız mümkün olamaz mı ?

Baykar, Bilgi üretiminde ve ürettiği bilgiyi kullanmadaki başarısını ve Türkiye’nin potansiyelini gösterdi. Demek ki bu topraklarda yüksek teknoloji üretilebiliyormuş.

Ancak, üniversitelerimizin bir kısmı hâlâ "bilgi üretmeyi" bilimsel yayınla sınırlı görüyor. Oysa günümüzde bilginin değeri, çözdüğü problemle ölçülüyor. Türkiye'nin ikinci, üçüncü ve hatta daha çok Baykar'lara ihtiyacı yok mu ? Bunun yolunun üniversitelerin zihinsel dönüşümünden geçmesi gerektiğini anlıyoruz.

Misyon Odaklılık: Baykar, en başından itibaren bir savunma ve bağımsızlık misyonu üstlendi. Bu, sadece ticari değil, aynı zamanda ideolojik bir........

© Haber7