menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ücretliler Beyanname Verecek Mi?

7 6
17.03.2025

Değerli Okurlarım!

Türkiye İstatistik Kurumu geçen hafta 2025 yılı Ocak ayına ilişkin ''Ücretli Çalışan İstatisikleri''ni açıkladı. Buna göre Türkiye’de, 2025 yılı Ocak ayı itibariyle 15,4 Milyon ücretli çalışan bulunuyor.

NE KADAR BÜYÜK BİR RAKAM DEĞİL Mİ?

2024 yılı bütçe sonuçlarına göre; gelir vergisi tahsilatı 1,5 trilyon lira ve bu rakam toplam vergi gelirlerinin ’sini ifade ediyor. Bunun büyük kısmı da ücretlerden alınan vergilerden oluşuyor.

Gördüğünüz üzere, hem tahsilat büyüklüğü hem de milyonlarca çalışanı ilgilendirmesi nedeniyle, ücret vergilendirmesi önemli bir konu başlığı!

PEKİ ÜCRETLER BEYAN EDİLİYOR MU?

Mart ayı içerisinde bulunuyoruz ve 2024 yılı gelirlerimizi Maliye’ye beyan etmemiz gerekiyor. Ancak bu zorunluluk, bazı gelir türleri için geçerli değil. Bazı gelirler, ancak belirli şartlar altında beyana konu oluyor.

İşte ücret de, beyanı şarta bağlı olan bu gelirler arasında.

Türkiye’de ücretlilerin büyük bir kısmı vergilerini, vergi kesintisi ile bordro üzerinden ödüyor. Ancak belirli şartların varlığı halinde ücretlilerin de beyanname vermesi zorunlu hale geliyor.

HANGİ DURUMDA BEYANNAME VERİLİYOR?

“Hangi ücretliler beyanname vermek zorunda?” sorusunun kısaca 3 cevabı olduğunu söyleyebiliriz:

1. İşveren sayısı ne olursa olsun, 2024 yılı ücret geliri toplamı 3 Milyon lirayı aşanlar.

2. Birden fazla işverenden ücret alıp, birden sonraki işverenden alınan ücret toplamı 230 bin lirayı geçenler.

3. Yurt dışındaki işverenden ücret alıp, maaşından Türkiye’de stopaj kesilmeyenler.

“Örneğin yıllık brüt toplam ücret geliriniz 3,5 Milyon lira olsun. 2024 yılı için belirlenen 3 milyon liralık sınırı aştığınız için, beyanname vermek zorundasınız.”

Bir başka örnek de birden fazla işverenden ücret alan kişiler için verelim.

“Örneğin, yıllık 300 bin lira ve 200 bin lira olmak üzere iki farklı iş yerinden ücret aldınız. Vergi uygulamasında en yüksek ücret aldığınız işveren, ilk işveren sayıldığından, bu yıl beyanname vermeniz gerekmiyor. Zira, birden sonraki işverenden elde ettiğiniz ücret geliri 230 bin lirayı geçmiyor.”

Ancak söz gelimi, 300 bin lira ve 250 bin lira olmak üzere iki farklı yerden ücret geliri elde etseydiniz, birden sonraki işverenden aldığınız ücret 230 bin lirayı aştığı için beyanname vermek zorunda kalacaktınız.

Son örnek de yurtdışından ücret alanlar için:

“Örneğin, Türkiye’de yaşayan bir yazılımcı, uzaktan çalışmayla Almanya’daki bir şirketin bordrosunda hizmet veriyor. Şayet bu kişi, aşağıda anlatacağım istisna şartlarını taşımıyorsa, aldığı ücreti Türkiye’de beyan etmek zorunda. Ancak, Almanya’da ücretinden stopaj kesilmişse, bu tutarı Türkiye’de beyan ettiği vergiden düşebilir.”

İŞ DEĞİŞİKLİĞİ DURUMLARINDA İŞVEREN SAYISI

Birden fazla işverenden ücret alınması, sadece iki işyerinde........

© Haber7