menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Trump Yeni Bir Cennet mi İnşa Edecek?

14 0
19.02.2025

Aklına her eseni söylemesi, Siyonizm'e koşulsuz destek vermesi, aşırı milliyetçi çıkışları, önce söylediklerini unutmuş gibi yaparak sonradan tam tersi icraatlarda bulunması, başta Çin olmak üzere birçok ülke mallarının gümrük vergilerini artırması, göçmenlere savaş açması, Avrupa ülkelerinin hepsine birden açıkça gözdağı vermesi ve en önemlisi de bazı davranışları ile sık sık “dengesiz” bir profil çiziyor olması onu, hepimizin zihninde biraz deli, biraz tutarsız bir yere oturttu.

Oysa Trump hakkında çoğumuz yanılıyoruz.

Trump, kendi açısından son derece tutarlı, milliyetçi, ülkesinin çıkarlarını ticari tecrübeleri çerçevesinde bir zemine oturtan ve en önemlisi de temelleri gelenekselle örtüşen bir dünya hayali kuruyor.

Daha doğrusu kar-zarar hesabına dayalı yepyeni bir cennet hayali.

Ve bu hayalin tamamı dini sütunlar üzerinde yükseliyor. Bu sebepledir ki başkan seçilir seçilmez daha ilk konuşmasını yaparken, “Tanrı beni Amerika’yı yeniden büyük yapmak için kurtardı”, demişti.

Birçok kimse Trump’ın bu konuşmasını deli saçması gibi yorumlamış, bazıları da “Trump işi tanrıya havale etti” demişti.

Bana kalırsa bu cümlede asıl bakmamız gereken kısım “yeniden” kelimesidir.

Eğer bu kelimeden hareket edecek olursak Trump’ın dinle ya da geleneksel terminoloji ile yola çıkarak dünyayı “yeniden” dizayn etmek istediğini kolayca anlayabiliriz.

Bundan 117 yıl öncesine gidelim.

Bu durumda Trump’ın Kanada’yı, Panama ve Grönland’ı neden istediğini daha kolay anlayabiliriz.

AÇIK KADER İDEOLOJİSİ BİR SAFSATA MI?

Sizi Eric Walberg’in, Postmodern Emperyalizm kitabının 35. sayfasına götüreceğim: “Yeni oluşan ABD imparatorluğu, kuzey Amerika kıtası boyunca, Pasifik Okyanusuna kadar, hatta daha uzağa kadar genişlemek için ‘Açık Kader’i öne sürmüş”.

Pekâlâ nedir bu Açık Kader?

İngilizcesi Manifest Destiny olan Açık Kader ideolojisi 1845’li yıllarda ortaya atılan ve Amerikalı yerleşimcilerce kıtanın doğu kıyısından batı kıyısına kadar genişlemenin mukadder olduğunu ifade eden bir ideolojidir.

Diğer taraftan 1842 Berlin doğumlu John Gast adındaki bir ressam tarafından 1872’lerde yapılan American Progress adı verilen meşhur tabloda beyaz bir

© Haber7