menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hac, Umre, Gazze, "Remel" ve "Hervele"

248 1
15.04.2025

Demokrasilerde (!?) çare tüketmez. Herşey mümkün, hiçbir şey olmayabilir. Öte yandan “olmaz olmaz” deme, çünkü “olmaz olmaz!”. Ve dahi, bize hayır gibi gelen şeylerde şer, şer gibi gelen şeylerde, Allah (cc) hayır murat etmiş olabilir. Evet, “Kadere, rızga ve Ecele hükmeden bir Allah var”! O diledikten sonra, herşey mümkün!

İster misiniz, önümüzdeki günlerde Trump’un ya da Netenyahu’nun fişini çeksinler. (Kimin ne zaman öleceğinin bilgisi ve hükmü Allah cc’ne aittir. Hüküm Allahındır, herşey bizim için bir imtihan vesilesidir.). Bunların vefası filan yok. Bunların çıkarları söz konusu ise kendi çocuklarının bile kanlarını dökmekte tereddüt etmezler. Avrupa’daki Yahudileri Filistin’e göçe zorlamak için kendi kardeşlerini öldürmediler mi? Hem de 10 öldürüp, 100 öldürdük diye insanları korkutmak için dehşet seviyesini yüksek gösterdiler.

Yarın bakarsınız İsrail’de, Demokrat, Liberal, diyalog ve barış maskeli biri iktidara gelir, Türkiye, Arap ve İslam ülkeleri ile yeni bir diyalog süreci başlatılır. Zaten kimsenin İsrail’le savaş istediği yok, bunu fırsat bilerek, şiddet kullanarak çözemedikleri bir işi, “barış” yoluyla çözmeyi deneyeceklerdir.

Çaldıkları eşeği sattıktan sonra, Semerini getirip “bunu bulduk” diyen adamın hikayesi gibi bir durum. Hiç olmazsa Semerini geri getirmiş birisi. Piyangoda teselli ikramiyesi, Amorti gibi bir şey. Zaten devletler de benzer şeyler yapmıyor mu, ağır vergiler koyup, bahşiş gibi bayram ikramiyesi ile teşekkür bekliyorlar. Netenyahu, Trump değil, bakarsınız eceli gelen, kullanım süresi dolan siyasiler, fazla kullanılan mafya bağlantılı iş adamları, bürokratların da fişi çekilebilir. Çünkü yıpranmış yedek parça gibi bunlar. Fazla ses çıkartıyorlar, sistemi yavaşlatıyorlar.. Kaliteyi(!?) düşürüyorlar. Oysa sırada görev bekleyen nice kiralık siyasetçi, bürokrat, akademisyen, media mensubu, STK temsilcisi var.

Hem değişen şartlara uyum performansı sorunu var eskilerde. “Eskiyi unut, yeni yolu tut, gençliğe umut sen ol çocuğum” Sadece eskiyen koltukları değil, o koltukta oturanları da değiştirecekler. Başta yürüyenin hızı düşükse, arkasından gelenlerin de hızı düşüyor. Adrenalin seviyesi düşüyor. Biden’i hatırlayın çocuk kanından üretilen ab-ı hayat iksiri Andrenochrome yeterli olmayabiliyor.

Gazze olayı İslam dünyasındaki dindar kesimlerin toparlanmasına sebeb oldu. İslamofobya bitti, İslamlaşma hız kazandı. Bu süreci tersine çevirmeleri gerek. Ve bu kan içicilerin kan dökecekleri, İnsan avlayacakları yeni bir alan bulmaları gerek. Bu bölgede daha işleri bitmedi. Bölgeden ayrılmayacaklar.

Bölgemizde ilginç gelişmeler oluyor. Umman'da ABD-İran arasında yarı resmi görüşmeler devam ederken, Türkiye ile İsrail arasında Suriye’de “çatışmasızlık mekanizması” kurulmasına ilişkin ilk teknik toplantıda Azerbaycan’da yapıldı. İsrail gazetesi Jerusalem Post’a konuşan bir siyasi yetkili, İsrail heyetinin toplantıda Suriye’ye ilişkin “kırmızı çizgilerini” Türk tarafına net bir şekilde ilettiğini söyledi. Ne bu “Kırmızı çizgi” derseniz, İsrail, Suriye’de Palmira bölgesinde ya da başka bir bölgede Türk üsleri kurulmasını kabul edilemez buluyor. ABD ve Rusya üs kurabilir. Tenef’e itirazları yok. SDG’nın kontrolündeki askeri tesisler de sorun değil. ABD 10.000 km uzaktan gelip üs kurabilir. Ama Türkiye 400 Km ötede üs kuramaz. Hem de vasayat hakkımız olan bir ülkede. Buna kim karar veriyor, İsrail!

İsrail’le Suriye konusunda ne konuşuyorsunuz kardeşim! Niye Bakü'de oluyor bu toplantı? Niye Katar değil mesela. 44 gün süren Karabağ savaşı 10 kasım 2020‘de Ermenistan yenilgiyi kabul etti. İsrail, Azerbaycan'da İran sınırına yakın bir yerde arkasında bir askeri üs bırakarak ayrıldı. O Azerbaycan’da üs kurabilir ama Türkiye Suriye’de üs kuramaz öyle mi? Ve Türkiye Azerbaycan'da İsrail'le masaya oturur ama bunu hatırlatmaz! Sahi nasıl oluyor bu iş? Palmira 400 Km sınırdaşız, Telaviv – Bakü 3000 Km. Biz Bakü’de İsraillin askeri üssü olan bir İslam ülkesinde masaya oturuyoruz ve bize dayatılan tavır bu! Geçmiş olsun! Bunu İsrail'in zekası ile değil, bizim devletin derin devlet aklının derinliği ile ölçmek gerek!

Bakanlık kaynakları, “Çatışmasızlık mekanizmasının kurulması için çalışmalara devam edilecektir” diyor. Ayrıca Türkiye’nin Suriye’de “eğitim maksatlı üs” kurmasına yönelik değerlendirmeler de sürüyormuş. Sahi bu konunun İsrail'le ne alakası var. İyi, Irak'la da konuşun, Ürdün'le de konuşun o zaman. Ankara sanki DAEŞ’in arkasında kim olduğunu bilmiyormuş gibi açıklamalar yaparak aslında kime ne mesaj vermek istiyor ki? MSB yetkilileri, İsrail’in Türkiye’ye yönelik suçlamalarına tepki göstermiş ve “İsrail, çatışmacı dış politika anlayışı ile Türkiye’yi haksız ithamlarla hedef göstermektedir. Provokatif........

© Haber Vakti