menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

NEDENLERİN İZİNDE (15)

12 1
07.07.2025

Türkiye’de Liyakatsizlik Neden Meşrulaştırıldı?

Nedir liyakat? Layık olma, yeterlilik, uygunluk, yaraşır olma hali, bir insanın kendisine verilen görevi başarı ile yapabilme yeterliliği. Devlet çarkının düzgün çalışması için devletin olmazsa olmazı. Peki, liyakati öncelikleri arasına almayan bir devlet ne olur? İçten içe çürür, çöker, yok olur.

Biliyorsunuz, bir işe alınmak için kişide bilgi, ehliyet ve yetenek aranır. Devlette işler “referans” ile dönmez. Bir makama gelmek için tecrübe aranır, akrabalık, yandaşlık sökmez. En acısı da liyakatsizlik utanılacak bir şeydir kişi yapamayacağı bir işe balıklama atlamaz. Ancak, Türkiye bugün öyle bir eşikte ki artık ehliyet değil, itaat aranıyor. Yakınlık, yeterliliğe tercih ediliyor. İşi bilmek değil, biat etmek makbul sayılıyor.

Şimdi sorumuzu yineleyelim: Liyakatsizlik neden meşrulaştırıldı? Neden görevin ehline verilmesi gerekirken, görev ehliyetsize, ehliyetsizliğe verildiğinde “olağan” görülüyor? Cevap açık; Türkiye’nin ileri gitmesi istenmiyor. Kim istemiyor? En başta ülke yönetimini bir biçimde ele geçirmiş olan liyakatsiz insanlar. Çünkü liyakat adalet ister, hakkaniyet ister, şeffaflık, bilgi birikimi, beceriklilik ister; sorumluluk gerektirir. Liyakatli bir kişi kendisine verilen görevi en iyi ve en verimli olacak biçimde yapar. Liyakatli bir kişi yanlışa meydan vermez, yanlışı........

© Günışığı Gazetesi