ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYU) ve MUHDESATIN AİDİYETİ DAVASI
Ortaklığın giderilmesi davası (İzale-i Şuyu) paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türüdür. Türk Medeni Kanunu’nda belirtildiği üzere, “paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir” hükmü gereğince, pay büyüklüğü ne olursa olsun her paydaş bu davayı açma hakkına sahiptir.
Ortaklığın giderilmesi davası;
Mirasçılar arasında miras kalan taşınmazların paylaşımında anlaşmazlık olduğunda,
Paylı mülkiyet ilişkisinde paydaşlar arasında malın kullanımı veya yönetimi konusunda uyuşmazlık olduğunda,
Elbirliği mülkiyetine tabi bir malın üzerindeki mülkiyet ilişkisinin paylı mülkiyete çevrilmesi ve sonrasında ortaklığın giderilmesi talep edildiğinde,
Ortaklık ilişkisinin devam etmesinin paydaşlar için yararlı olmadığı durumlarda açılabilir.
Ortaklığın giderilmesi davası, aşağıdaki kişiler tarafından açılabilir:
Paydaşlar: Paylı mülkiyette her paydaş, payının büyüklüğüne bakılmaksızın ortaklığın giderilmesi davası açabilir.
Mirasçılar: Miras yoluyla paylı mülkiyete sahip olan mirasçılar, ortaklığın giderilmesi davası açabilirler.
Paydaşların veya Mirasçıların Alacaklıları: Alacaklıların açtığı ortaklığın giderilmesi davası İcra ve İflas Kanunu’nun 121. maddesi kapsamında düzenlenmiş olup, alacaklının icra hakimliğinden yetki belgesi alarak açması gereken bir davadır.
Sınırlı Ayni Hak Sahipleri: Belirli durumlarda, intifa hakkı veya oturma hakkı gibi sınırlı ayni hak sahipleri de ortaklığın giderilmesi davası açabilirler.
Ortaklığın giderilmesi davası, davanın açıldığı tarihte tapu kaydında malik olarak görünen tüm paydaşlara karşı açılması gerekmektedir. Herhangi bir paydaş dava dışı bırakılamaz. Paydaşlardan birinin ölmüş........
© Günışığı Gazetesi
