menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

EL ATMANIN ÖNLENMESİ (MÜDAHALENİN MENİ) ve ECRİMİSİL DAVASI

15 1
15.07.2025

TMK 683. Maddesine göre; “Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir.” El atmanın önlenmesi (müdahalenin meni) davası, taşınır-taşınmaz mallara yönelik gerçekleştirilen haksız saldırıların son bulması amacıyla açılır. Taşınır-taşınmaz malları haksız olarak kullanılan veya bunlardan yararlanılan kişilerin açacağı dava ile söz konusu fiiller engellenir

El Atmanın Önlenmesi Davası Hangi Hallerde Açılabilir?

El atmanın önlenmesi davası, birçok durumda açılabilir:

Başkasına ait arazi üzerine bina yapılması, yapılan binanın başkasının arazisine taşırılması, arazi üzerinden geçit hakkı gibi bir hak sahibi olmaksızın yol yapılarak geçilmesi, bir başkasının arazisinin ekip biçilmesi, başkasına ait tarla üzerinde ekilmiş olan ürünlerin toplanması, başkasının arazisi üzerinde tarım aletlerinin bırakılması, araziye taş veya toprak dökülmesi veya ağaç dikilmesi, başkasının arazisi üzerinde ark gibi su yolu açılması, başkasının su borularına ek yapıp boruyla su çekilmesi, başkasının arazisindeki su kaynağından izinsiz su alınması, su yoluna müdahale edilmesi gibi durumlarda el atmanın önlenmesi davası açılabilir.

El Atmanın Önlenmesi Davasının Şartları Nelerdir?

Müdahalenin meni davasının açılabilmesi için haksız bir müdahale bulunmalıdır. Ancak haksız olarak müdahalede bulunan kişinin, mutlaka kusurlu olması gerekmez. Örneğin bir kişi, kendi mülkiyetinde olduğunu zannederek başka bir arazi üzerine yapı yaparsa mülkiyet hakkına sahip olmadığı için haksız müdahaleden bahsedilir.

Müdahalenin meni davasını açabilmek için müdahale devam ediyor olmalıdır. Bitmiş olan........

© Günışığı Gazetesi