YİNE ANKARA YOLLARINDAYIZ
Söyleşinin bir yerinde, Mersin’den hasta haliyle gelen Dr. Özkan Özdemir’in katkısıyla EDTTB (Etkin Demokratik Tabipler Birliği) kuruluş dönemi konuşuldu. Konuşmacılar bir tarihsel gerçekliği hatırlattılar.
EDTTB tarihi, bu ülkede öncelikle herkese eşit, ücretsiz ve anadilinde sağlık hakkı ve özelleştirmelere karşı kamunun savunulması mücadelesinin tarihidir.
İnsan hakları için hekimlik ve işkenceye karşı insanlık onurunu koruma mücadelesinin tarihidir.
Savaşı bir halk sağlığı sorunu görme ve barışçıl çözümleri savunmanın tarihidir. Kadına karşı şiddete mücadele etmenin, cinsiyet eşitliği mücadelesinin tarihidir.
Otoriterleşmeye karşı demokrasi mücadelesinin tarihidir.
Çağdaş bilimsel eğitimin ve laikliği savunmanın tarihidir.
Düşünce, ifade ve inanç özgürlüğünü savunmanın tarihidir.
Çok farklı gelenek ve anlayışların omuz omuza ittifakının tarihidir.
Ve kendi içinde demokrasiyi yaşatma çabasının tarihidir.
Buna sahip çıkmak öncelikle hekimlerin tüm demokrasi güçlerinin meselesidir.
(EDTTB tarihiyle ilgili söyleştiğimiz, Dr. Mahmut Ortakaya için Dr. Özkan Özdemir’in hazırladığı “TTB’ye Adanmış Bir Ömür”, ile TTB eski Merkez Konsey başkanı Dr. Selim Ölçer için Dr. Özen B. Demir ve Onur Erden’in hazırladığı “Ne Kahramanlara Ne De Kahramanlığa İnanırım” kitapları olmak üzere birçok kaynağa ulaşmak mümkündür.)
EDTTB’nin özgün tarihiyle ilgili TTB Merkez Konseyi eski başkanlarından aynı zamanda ilk aktivistlerinden Dr. Eril Bilaloğlu’nun çabasına da tanıklık ettik. Doğrusu benzer bir çalışmada bulunan biri olarak çok heyecanlanmıştım. Ancak kendisini tarihini yazacağı EDTTB’yi parçalanma işine adayınca kitap çalışması da doğal olarak nihayete erdi. Zaten kendisi EDTTB içinden çıkanTOİ (Tabip Odaları İnsiyatifi) grubunun kurulmasına öncülük edenlerden biri oldu.
Türkiye’de kendi siyasal anlayışlarından, örgütsel yapılanmalarından ayrılanların yaptığı iki hareket vardır.
Birincisi, geldikleri yapıya insafsızca saldırmaktır. Bu saldırıyı yaparken toplumun en gerici söylemleri kullanılır. Ve çoğunlukla mevcut statükoya sığınılır.
Maalesef EDTTB den ayrılanların bir kısmı, belki tarihi iyi okudukları için aynı yolu kullanıyor. (TOİ grubuna direk katılanlar aşağıdaki tespitime dahil değildir.) Gerçekten daha önce sosyalist olduklarını söyleyen, statükoya karşı çıkan, Kürt sorununun çözümünü savunan, Kürtlerden daha radikal söylemlerde........
© Güneydoğu Ekspres
