menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TBMM’nin Kuruluşunda Kabul Ettiği İlk Kanun Vergi Kanunu...

12 1
29.04.2025

Türkiye demokrasi ve anayasal sistem mücadelesi 1930’lı yıllardan başlayarak 200 yıldan beri devam etmektedir. TBMM 23 Nisan 1920 tarihinde çeşitli illerden gelen temsilci mebuslar tarafından işgal altındaki Ülkeyi kurtarmak için toplandı. Bu Meclisin görüşerek kabul ettiği ilk Kanun ‘’Ağnam Resmî’’ yani ‘’Hayvan Vergisi‘’ başlıklı vergi kanunudur. Bu benzeri yasalar uzun yıllar Osmanlı Döneminde de uygulanmıştır. TBMM bu yasayı Kurtuluş Savaşı'nın özgün koşulları gereği kabul etmiştir.

Türkiye’de Tanzimat Dönemi öncesinde başlayan ve 200 yıla yakın bir demokrasi geleneği olan bir ülkedir. Tanzimat Fermanı, 1839 Yılında Padişah Sultan Abdülmecid döneminde Batılaştırma hareketleri doğrultusunda Osmanlı Devleti’nin yeniden yapılandırılması amacıyla ilan edilmiştir.

Hariciye Nazır’lığı ve Sadrazam’lık da yapan Koca Mustafa Reşid Paşa; ‘’özgürlükleri, insan haklarını, modern eğitimi, teknolojik yenilikleri ülkesine taşımak ve Avrupa devletleri katında saygınlık kazanmasını sağlamak, bu devletlerle siyasi, ekonomik ve askeri anlaşmalar gerçekleştirmek amacıyla’’ hazırladığı Tanzimat Fermanı'nı 3 Kasım 1839 İstanbul Gülhane Parkı'nda okuyarak ilân etmiştir. 19’uncu yüzyılda; hukuk, eğitim, askeri ve sosyal alanlarda gerçekleşen önemli reformlar bu dönemde yapılmıştır.

Bu reformlar sonucunda gelişen süreç sonunda 37 yıl sonra Osmanlı 23 Aralık 1876 yılında Birinci Meşrutiyet’i ilan etmiş, parlamenter monarşi fiilen geçmiş, Anayasal düzene yani Kanun-ı Esasi yürürlüğe girmiştir. Ancak 2 yıl sonra yani 1878 yılında İkinci Abdülhamit tarafından........

© Gerçek Gündem