Üçlü ittifak, DEM’i bölme planı mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın PKK’nın ilk silah bırakma görüntüsünü vermesinin ardından yaptığı, “AK Parti, MHP ve DEM, biz en azından üçlü olarak bu yolda beraber yürüme kararı verdik” sözlerinin siyasette yarattığı tartışma sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi ihtiyacına göre, yine kendi kontrolünde bir süreç yürütmek istediğinin farkında olduklarını söyleyen DEM Partililere göre “çok bilinçli sarf edilen” bu sözlerin amacı da partiyi karıştırmak, bölmek. İktidarın CHP içindeki fay hatlarını harekete geçirmek için son dönem söylem ve müdahalelerine dikkat çeken DEM Partili bir yönetici, “Üçlü ittifak olasılığının DEM Parti içinde sorun yaratacağını biliyor. Parti içinde, özellikle sol-sosyalist bileşenler başta olmak üzere AKP ile ittifaka asla yaklaşmayacak çok sayıda yapı var. Seçmenimiz de farklı değil. İçeride bir soru işareti yaratmaya çalışıyor. Eş başkanımız Tülay Hatimoğulları’na dönük eleştiriler de bundan bağımsız değil. Ama bu oyuna gelmeyeceğiz” yorumu yaptı.
DEM PARTİ’NİN ADALET BAKANI’NDAN 2 ANA TALEBİ
PKK’nın feshi ve silah bırakma sürecinde Meclis Komisyonu’nun kurulmasıyla yeni bir aşamaya geçilecek. Silah bırakma sürecini izleyip doğrulayacak olan komisyon sürecin gerektirdiği yasal düzenlemeleri çalışacak. DEM Parti’nin İmralı Heyeti bu kritik süreçte Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u ziyaret etti. Görüşmenin içeriği açıklanmadı, sadece “Komisyon aşamasında Adalet Bakanının rolü ve görevi artıyor” denildi. DEM Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre süreç, komisyonun kurulmasıyla bir aşama daha kaydedecek ama bir iyi niyet göstergesi olarak uygulamadan kaynaklı sorunların çözülmesi gerekiyor. Atılan onca adıma karşın hasta hükümlülerin tahliyesinde Adli Tıp Kurumu nedeniyle infazı tamamlanan hükümlülerin tahliyesinde ise gözlem kurullarının direnişi nedeniyle ilerleme kaydedilemiyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a idari gözlem kurulları ve adli tıp kurumunun kararlarıyla ilgili rahatsızlığın iletildiği, kötü uygulamaların kaldırılması talebinde bulunulduğu ifade ediliyor. DEM Partili bir yetkili, “30 yıl cezaevinde yatmış insanlara ‘pişmanlık’ dayatması kabul edilemez. Bu yanıtı alamadıkları için 2-3 yıl daha yatırılıyorlar. Çözüme böyle gidemeyiz” diyor.
MHP’DEN SİLAHLARIN YAKILMASINA NEVRUZ BENZETMESİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Partililere el uzatmasıyla başlayan “Terörsüz Türkiye” sürecinde beklenen ilk silah bırakma görüntüsü geldi. MHP’liler geçen 9 ayda sürecin ilerlemesi için hep pozitif tutum aldı. Geçmiş duruşu bilinen MHP’nin ezber bozan çıkış ve açıklamaları şaşırtmaya devam ediyor. Meclis’te........
© Gazete Pencere
