menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sakatat yiyin, sakata gelmeyin!

25 1
08.06.2025

Sakatat yemeklerini çok severim. “Aman zararlıdır” çığlıklarına kulaklarımı tıkarım. Ama bana arka çıkacak yandaşlar da ararım. Pelin Dumanlı'nın Hayykitap'tan çıkan, "Sakatat" adlı kitabında, bu yandaşlardan bazılarını buldum. İşte kanıtı: Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta bu konuda bakın ne diyor: "Sakatat yiyin, sakata gelmeyin!"

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, konuya Taurin adlı bir aminoasiti dahil ediyor. Yaşam için önemli bir madde. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, birçok işlev bozukluğunu gideriyor. Daha da önemlisi kilo fazlası sorununa çare oluyor.

Bu önemli maddeye yeterince sahip olabilmek için beyin, karaciğer, böbrek, kokoreç yemek gerekiyor

Ya kolajen denen temel maddeye ne demeli? Burada devreye Dr. Ümit Aktaş giriyor. Ona göre kolajen olmadan dik duramayız, eklemlerimiz sağlam olmaz, bağışıklık sistemimiz çöker. Tüm bunlardan korunmak için bol bol paça çorbası ve kemik suyu içmeniz gerekir.

Bir de D vitamini meselesi var. Bu vitamin bağışıklık sisteminin en önemli yakıtı. Olmazsa olmazı. Bu kutsal vitamini alabilmek için bol bol ciğer (yanında soğanı ihmal etmeyin) ve diğer sakatatları yemek gerekiyor.

SÖZ LEZZETİN

Tüm bunlardan sonra hep beraber "Yaşasın sakatat, kahrolsun yalancılar" diye bağırabiliriz.

Sağlığı bir kenara koyup sözü lezzete getirelim.

Sakatat deyince “burun kıvıranlara” şunu belirtmek isterim ki, insanoğlu et yemeye hayvanın sakatatları ile başlamıştır. Şöyle ki; avcı toplumlarda yaşayan ilk insanlar, yakaladıkları büyük hayvanların kalın derilerini, çakmak taşı ile yaptıkları küçük aletlerle kesemiyorlardı. Onlar da hayvanın en yumuşak yeri olan karın kısmını yarıyor, ortaya çıkan bağırsak, işkembe, ciğer gibi organları yiyorlardı.

Alet edavat işinde ustalaşınca, hayvanın lezzetli etlerini de yemeye başladılar. Yani bu teze göre hemen herkeste atadan kalma bir “sakatat geni” vardır.

Ben iflah olmaz bir sakatat tüketicisiyim. Her türlüsünü çok severim. İşkembe çorbasını da tuzlamasını da şirdenden yapılanını da ince kıyımını da birbirinden ayırmam. Ama bol sarımsak ve sirke koymak şartıyla!..

BAŞYAPIT MUMBAR DOLMASI

Mumbar dolmasının........

© Gazete Pencere