Damağımın milli takımı
Bana en çok sorulan soruların başında en sevdiğim yemeklerin hangileri olduğu geliyor. Zor bir soru. Onca lezzetli yemeği barındıran mutfağımızdan seçim yapmak kolay değil. Damağımı çatlatan milli takım, bu yemeklerden oluşuyor. Şöyle bir sıralama yaptım, bakalım damaklarımız uyuşuyor mu?
Takımın kaptanı. Nedense bu böreği yemeye doyamıyorum. Hele ev yapımı olursa. Rahmetli annemden kalan tek ve en lezzetli miras. Çarşı yufkasından biraz daha kalınca açtığı yufkaları kıvamında haşlar, ters çevrilmiş süzgeçte süzer. Her katını tereyağı ile buluşturur, tam ortaya da bol beyaz peynir koyardı. Büyülenmiş gibi seyrederdim onu. Altın sarısına boyanıp fırından çıkınca etrafa saçtığı kokuyla başlardı sevişmemiz.
Bir hamur sever olarak hala rüyalarıma giren ilk lezzet talaş böreği. Bu lezzetlerüstü börekte iki faktör çok önemli. Birincisi: İçine tereyağı konup katlana katlana açılan, milföy hamurunu andıran kalınca hamur. İkincisi ise bu hamurun içine saklanan bol soğan, kuş üzümü, bezelye ve kuşbaşı kuzu etiyle yapılan iç... Bıçakla kesmeye çalıştığınızda dağılan çıtır çıtır katmanların görüntüsü yüzünden börek bu ismi almış sanırım. Bu böreği yapmak hem zahmetli hem de ustalık istediği için her lokantada bulmak mümkün değil.
Hamsinin her türlüsünü severim. Tavası, ızgarası, hamsi kuşu, hamsili ekmek, kayganası... Hiçbirine hayır diyemem. Ama hamsiyle yapılan bir yemek var ki, onu tek geçerim. Bu yemeğin adı hamsili pilavdır. Hamsilerin kılçığı alınıp ortadan ikiye ayrıldıktan sonra, parlak kısmı alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. Üstüne fıstıklı, kuş üzümlü, soğanlı iç pilav dökülür. Pilavın üstü ise yine hamsi ile örtülüp fırına verilir. Anlatması kolay ama yapması zor bir yemektir. Pilavın lapalaşmaması, hamsilerin kurumaması gerekir. Hamsinin yağını içine çeken pilav, damakta lezzet patlamalarına neden olur.
Bu kebap aslında bildiğiniz İskender kebabın diğer adı. Yasal zorunluluktan dolayı böyle tanımlanıyor. En sevdiğim........
© Gazete Pencere
