menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Üniversite yönetmenin incelikleri

11 0
yesterday

Hangi kıtada yaşarsanız yaşayın üniversite yönetmek ciddi iştir. Sadece akademik veya idari değil, aynı zamanda finansal bir iştir. Akademik hayata 1992 yılında adım atıp çok farklı kurumlarda görev aldıktan sonra üniversite ile bağımı koparmama sebebimi izah edeyim…

Firmaların bazıları maliyet yönetimi ile ayakta kalır. Bazı firmalar ise pazarlama yönetimini iyi yapar. Kimi firma adeta dokümantasyon merkezi gibi muhasebeye önem verir. İnsan kaynakları yönetimini de iyi yapanları unutmayalım tabii. Satın alma işini çok iyi başararak kar edenler mutlaka vardır.

Bir üniversitede bu fonksiyonların tamamı vardır ve saat gibi çalışmak zorundadır.

EN ÖNEMLİ İŞ; YETENEK YÖNETİMİ

Fakat bir üniversitenin gelişmesi için yapması gereken en önemli iş "yetenek yönetimidir".

Yani doğru işe karar verip sonra "Alın bunu doğru yapın" diye personele havale etmekten çok, doğru işi kimin yapacağını tespit ederek görevleri dağıtmaktır.

‘Bir üniversitenin ana ‘motto’su nedir?’ diye sorarsanız, “Uygun fiyata kaliteli eğitim vermek” diyebiliriz.

Her ülkenin ‘Ivy Leage'inde bulunan üniversiteler "çok talep var" diye fiyatı yükseltmeyi benimserler ancak, bu halleriyle "deha" kategorisindeki yetenekleri ellerinden kaçırdıklarının farkında değildirler.

FONLAMA VE ÖZGÜR DÜŞÜNCE…

Sürekli olarak "Dışarıdan fonlama var mı?" diye soran çok bilenlerin atladığı nokta da şudur:

Üniversiteyi fonlayanın görüş ve yaklaşımları dışına çıkamama tehlikesi. Gazze meselesinde yaşadığımız gibi, "özgür düşünce" propagandası yapan Batı ülkelerinin üniversitelerinde akla hayale gelmeyecek zorbalıklar yaşandı. Demek ki, üniversitenin kendi kendine yeter halde olması birinci öncelik.

Başkasına muhtaç olunca, başkasının dümen suyuna giriliyor.

ÜNİVERSİTE NE YAPMALI?

* Kendi kendine yetmek için bir üniversitenin ne yapması lazım? Bu hedefe ulaşmak için birkaç ana yaklaşım var:

* İnsan kaynakları yönetimine çok önem verilecek.

* Bölümlerin standartları her zaman çağdaş seviyede tutulacak.

* Öğrencileri şehirden koparmak yerine içinde, iş dünyasına yakın, konforlu ortamlar sağlamak gerekir.

* Ayrıca “öğren ve öğret” prensibiyle gerçek bilgiye ulaşmayı ve bunu yaymayı amaçlamak önemli. Günümüzde "doğru" ile "gerçek" çoğu zaman birbirinden ayrılıyor.

* Eşitlik, adalet, özgür irade ve saygı gibi değerler temel ilkeler olmalı. Farklı kültürlerden gelen zenginliği korumak ve geliştirmeye devam etmek gerekir. Öğrenci vizelerine engel çıkaran Trump gibi........

© Gazete Pencere