menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Demokratik Normlar, İzleme ve Değerlendirme Kapsamına Alınmalıdır

15 0
11.02.2025

Demokratik ilkelerin uygulanması ve sürdürülebilirliği üzerinden bakıldığında, Türkiye üniversiteleri ile ilgili olarak genel yapısı ve işleyişi bakımından “olmayan bir şeyin izlenmesi ve değerlendirmesi de olmaz” demek mümkün. Ancak, olmayanı eleştirmek ve gerçekleşmesi için her alanda (Boğaziçi Üniversitesi örneğinde olduğu gibi) mücadele etmek gerektiği de bir başka gerçek. O nedenle ben de bu yazımda olmayanı eleştirerek olması gereken için verilen mücadeleye katkıda bulunmak istedim. Yazının detayında akredite olmaya dair belirlenmiş izleme ve değerlendirme göstergelerinin ana başlıklarına, demokratik üniversitenin temel ilkelerine ve YÖK Başkanının uluslararası sıralamalara ilişkin açıklamalarına yer verdim.

YÖK, üniversiteleri hem kurumsal hem de program olarak 2018’den bu yana izleme ve değerlendirmeye tabi tutmakta. Bir yıllık gösterge sonuçlarını belirlenmiş sosyal,bilimsel ve akademik göstergeler üzerinden izleyip değerlendirerek sonuçlarını yayınlamakta. Raporlarda,belirlenen ölçütlere göre akredite olmuş programların sayısal çokluğu üzerinden üniversiteleri sıralamakta.5 genel 63 alt başlık altında toplanmış olan bu göstergelerin üniversiteler tarafından yerine getirilme düzeylerine bakılarak ilgili programlar akreditasyon kapsamı içine alınmakta.

Bu genel başlıklar için bkz. 2024 YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporu..

Bologna sürecini oluşturan 18 madde arasında yer alan “üniversitenin temel değerleri” üniversitelerin varlık nedeni olan bilimsel özgürlüğü,özerkliği ve katılımcı demokrasi ilkelerini içermekte.Bu nedenle önümüzdeki yıldan itibaren hazırlanacak izleme ve değerlendirme göstergeleri arasında “demokratik uygulamalar ve bileşenlerin kararlara katılımı” genel başlığı (f)........

© Gazete Pencere