menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İFTARI GECİKTİRMEK CAİZ Mİ?

6 5
04.03.2025

Muhterem Kardeşlerim…

Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından faydalanarak “İftarı geciktirmek” ile ilgili sizleri bilgilendirelim istiyoruz.

Efendim;

Akşam vaktinin girdiği kesin olarak biliniyorsa, önce hurma, su gibi bir şey ile oruç açılır sonra namaz kılınır. Yemeği tezce yiyip sonra namaz kılmak da caizdir. Ancak iftar sofrasında çeşitli yemekler olduğu için, akşam namazı gecikebilir. Namaz mekruh vakte kalabilir. Bu bakımdan önce namazı kılmak ve sonra yavaş yavaş yemeği yemek daha uygun olur. Vaktin girdiği kesin belli değilse, önce namazı kılmak gerekir. Daha sonra vaktin girmediği anlaşılırsa, namazı iade etmek mümkündür. Fakat vakit girmeden Oruç açılırsa, Oruç bozulmuş olur. Telafisi de mümkün olmaz. Vaktin girdiği kesin biliniyorsa, önce Orucu açıp, namaz kıldıktan sonra yemeği yemelidir.

Hadis-i Şerifte, “İftarda acele edin” buyuruldu. (Hakim) Acelenin son vaktinin, muteber kitaplarda, yıldızlar görününceye kadar olduğu bildiriliyor. Bu da takriben akşam vakti girdikten yarım saat sonradır.

Hadis-i Şerifte, “Yıldızlar görünmeden iftar eden, sünnetimle amel etmiş olur” buyuruldu. (İbniHibban)

İftar duaları

İftardan önce, Euzü ve Besmele çekilip, “Allahümme yâvâsi'al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve........

© Gazete İpekyol