HİCRİ YILBAŞI VE GECESİ
Muhterem Kardeşlerim…
Her yazımızda olduğu gibi, sizlere önemli konuları öncelikle sahih kaynaklardan, Tam İlmihal Saadeti Ebediyye, İmamı Rabbani Hazretlerinin Mektubat, Hakikat Kitab Evinin İhlas Yayınlarından faydalanarak sizleri bilgilendirelim istiyoruz.
Efendim;
Hicri Yılbaşı Gecesi 25 / 26 Haziran 2025 Çarşamba / Perşembe (29 Zilhicce / 1 Muharrem 1446-1447) ve Hicri Yılbaşı Günü ise 26 Haziran 2025 Perşembe (1 Muharrem 1447) gününe rastlamaktadır.
Hicri kamerî aylar şunlardır:
1- Muharrem, 2- Safer, 3- Rebiulevvel, 4- Rebiulahir, 5- Cemaziyülevvel, 6- Cemaziyülahir, 7- Receb, 8- Şaban, 9- Ramazan, 10- Şevval, 11- Zilkade, 12- Zilhicce.
Peygamber Efendimiz Muhammed aleyhisselam, Miladi 571’de 20 Nisan'a rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsî Yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, Hicri Kamerî Yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların Yılbaşı Gecesidir. (Hilâli göremedik, yılbaşı daha sonraki gündür) diyenlere itibar etmemeli.
Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhicce ayının son günü ve Muharrem ayının birinci günü oruç tutan, o yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur.
Bir Hadis-i Şerifte, “Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur” buyuruldu.
Bir Hadis-i Şerif meali:
“Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut, çünkü o, Allahü Teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allahü Teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.” [Tirmizi]
İslamiyet’ten önce Araplar, Muharrem ayında savaşmak isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya koyarlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece, haram ay, Muharrem ayından bir sonraki ay olurdu.
“Bir ayın haramlığını başka aya geciktirmek, ancak kâfirliği arttırır. Kâfirler, böylece sapıtıyorlar. Onlar, Allah’ın haram kıldığı ayların sayılarını denk getirmek için, haram ayı bir yıl helal edip, başka yıl onu yine haram ederler. Böylece, Allah’ın haram kıldığını helal kılmaya çalışırlar” mealindeki Tevbe Sûresinin 37. Âyet-i Kerimesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.
Kur’an-ı Kerim’de bildirilen ve dinde kullanılan Arabî ayların bir yılı, bir güneş yılından on gün kısadır. Hicrî Kamerî aylar, Hicrî Şemsî ve Miladî aylara göre, on gün önce gelmektedir. Bunun için Müslümanların mübarek günleri veya geceleri, Şemsî yıllara göre, her yıl on gün önce olur, çünkü mübarek günler, Güneş aylarına göre değil, Kamerî aylara göre kutlanır. Dinimiz böyle emretmektedir.
İslamiyet’te, Güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Mübarek geceler, Hicrî Kamerî Yıl ile kutlanır. Bütün ibadetlerde ve dînî faaliyetlerde Kamerî aylar esas alınır. Hac, Oruç, Kurban ve Bayram günleri, Kamerî aylara göre tespit edilir. Haccı Allahü Teâlâ’nın bildirdiği Zilhicce ayında yapmayıp da, miladî bir ayda, mesela ocak ayında yapmak; Orucu Ramazan ayında değil de, şubat ayında tutmak, dini değiştirmek olur. Bütün mübarek geceler de Kamerî aylara........
© Gazete İpekyol
