menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İSTANBUL DEPREMİ GÖSTERDİ Kİ...

7 0
25.04.2025

Kimyada kullanılan ayıraçlardan biridir turnusol kağıdı. Çözeltilerdeki asitleri ve bazları ayırt etmek için kullanılır.
Şöyle ki; turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir.
23 Nisan'da yürekleri ağıza getiren 3.9 ile başlayan, 6.2 ile en şiddetli seviyesine çıkan ardından da artçıları devam eden İstanbul depremi, çok şükür ki İstanbul'u salladı ama yıkamadı.
Ama 1999 Marmara depreminden bu yana kesinlikle olacağı söylenen ‘Büyük İstanbul Depremi’ ile ilgili hazırlıklarımızda nelerin eksik olduğunu, neleri yanlış yaptığımızı ya da yapabildiğimizi görmemize olanak sağladı. Tıpkı bir turnusol kağıdı gibi…
Zaman zaman deprem tatbikatları yapılır ya, işte bundan daha "gerçek" bir tatbikat olamazdı.
Depremin turnusol kağıdı gibi gün yüzüne çıkardığı tek gerçek ne yazık ki 1999'dan bu yana binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda sınıfta kaldığımız oldu. Neredeyse yıllar heba edilmiş ve 26 yıldır bu dönüşümü gerçekleştirememişiz.
Nereden mi biliyoruz. İBB'nin belirlemelerine göre İstanbul’da 1,3 milyon riskli yapı var ve bunların 400’ü kendiliğinden yıkılabilir durumda.
Bu konuya bir an önce TBMM'nin el koyması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 1999'daki Marmara depremi sonrasında bir araştırma komisyonu kurularak, merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle yapılması gerekenlerin bir kez daha öncelik sırasında göre ortaya........

© Gazete Gerçek