UKRAYNA SAVAŞI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ
Fransız Le Monde Gazetesi "Cumhurbaşkanı Erdoğan, adeta diplomatik bir akrobasi yapıyor" yazdı. GAZETE DURUM olarak Türkiye-Rusya arasındaki askeri ve diplomatik ilişkileri ele alıyoruz. Erdoğan gerçekten diplomatik bir akrobasi uzmanı mı?
Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken Ankara-Moskova ilişkilileri derinleşiyor. Bir yandan Kiev’i destekleyen açıklamalar yapan Ankara öte yandan Moskova ile ilişkileri genişletmek için adımlar atıyor.
Her iki ülkenin de Amerika ile gergin ilişkilere sahip olması yakınlaşmanın ana nedeni olarak okunabilir. Türkiye bu yakınlaşmada Rusya’yı Amerika’ya karşı taviz vermemek için bir koçbaşı olarak kullanmak istiyor. Rusya ise Ankara’nın Washington ile arasındaki kavgayı muhafaza etmekle meşgul. Karşılıklı güvensizlik ve bölgesel anlaşmazlıklar Ankara ve Moskova ilişkilerinin bir balayında olmadığını gösterse de son dönemde yaşanan gelişmeler tam teşekküllü bir iş birliğine doğru gidildiğinin sinyallerini veriyor.
Hal böyle olunca ABD’nin Türkiye-Rusya yakınlaşmasını güçlendirecek dış politika hatalarından kaçınmaya özen gösterdiğini söyleyebiliriz. Rusya, ABD’nin dünya üzerindeki etkisini azaltmak ve NATO’yu bölmek için Ankara’yı kullanmak istiyor. ABD müttefikleri arasındaki her türlü anlaşmazlığı kışkırtarak Amerika’nın Ukrayna’daki oyun alanını daraltmaya çalışıyor. Rusya’nın bir diğer hedefi ise Amerika tarafından onaylanan Türkiye-Ukrayna ilişkilerini baltalamak. Rus medyası tarafından SİHA’ların Rus Hava Savunma sistemleri karşısında başarısız olduğuna dair yapılan bilgi kirliliği Ukrayna ile Türkiye arasında güven bunalımı yaratmaya yönelik bir hamle olduğu söylenebilir. Moskova çıkarları için ABD müttefikleri arasındaki her türlü anlaşmazlığı kışkırtıyor. Moskova’nın Ukrayna ile ilişkilere kama sokmak için Türkiye’ye kasıtlı olarak tavizler verdiğini söyleyebiliriz. NATO müttefikleri arasındaki gerilimler Moskova için büyük bir kazanım olarak görülüyor. İttifak saflarında yaşanan dayanışma eksikliği Rusya’nın, Ukrayna’daki hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırıyor. Ukrayna Savaşı'nın Rus ekonomisine büyük zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Rusya tam bu noktada Türkiye ile bütçesini zora sokabilecek bir çatışma olasılığından kaçınmak istiyor. Moskova kendisi için ikincil öneme sahip sorunların çözümünde Türkiye’ye tavizler vererek riskleri hafifletmeye çalışıyor. Böylece Moskova manevra yapacak zaman ve alan yaratıyor. Kremlin, Türkiye olmadan Suriye’deki durumu kontrol altına alamayacağının farkında olduğu için Türkiye’ye, Suriye’de hareket alanı açıyor. Moskova; ABD-Türkiye ilişkileri düzelene kadar Azerbaycan ve Suriye’de ikinci bir cephe açmanın getireceği kayıp ve maliyetleri en aza indirmek için taviz veriyor. Bu duruma Rusya’nın Türkiye’ye indirimli gaz satışı örnek olarak verilebilir.
Moskova, Türkiye ile NATO müttefikleri arasında anlaşmazlık yaratmak için; Kuzey Kıbrıs’a direkt uçuşların başlayabileceğini açıkladı. Miçotakis’in F-16 satışları konusunda Amerika’da lobi faaliyetleri yaptığı dönemde bu açıklamanın yapılması, açıklamanın zamanlamasını şüpheli hale getiriyor. Türk-Yunan ilişkilerinin bozulmaya başladığı bir dönemde yapılan bu açıklama; Kremlin’in NATO müttefikleri arasındaki anlaşmazlığı körükleyen bir hamle olarak okunabilir.........
© Gazete Durum
visit website