Sosyal medyada yaşanan reklam karmaşası
Aklımız okuyabilenlere değil, reklam arası haberleri takip edebilenlere emanet. İnternet haberciliğinde haber okumak isteyenlerın bu işi nasıl yapabildiklerini hiç anlayamıyorum. Sosyal medyada giderek çözümsüz hale gelen reklam karmaşası dayanılacak gibi değil.
Birkaç kez bu konuyla ilgili yazılar yazdım. Bir zamanlar en sevdiğim konulardan biri olan televizyonlarda yayınlananları herşeyiyle takip etme alışkanlığım ve adına ‘televizyon eleştirmenliği’ dediğimiz bu özgün takip sistemime takılanları çözümleyerek takip edip yayın savrukluğundaki yansıyanarı yazmak oldukça keyfli bir işti. O dönemlerde bu konuya kaynak oluşturabilmek için bütün kanallardaki yayınları takip ederdim ve yayın ilkelerine aykırı olan birçok şey kafama takılır algılayabildiklerimi yazardım.
Bünların yanında öne çıkan bir önemli konu ve eleştirilerimin odağına yerleşen özellikle akıllı telefonlara yansıyan televizyon ve internet yayınlarındaki sosyal medya haberlerinin büyük bölümünü kaplayan, amacından uzaklaşan sosyal medya reklamlarındaki yayın karmaşası ve internet yayınlarına yansıtılan kural tanımaz haldeki, yayın ilkelerini hiçe sayan sosyal medya reklamlarında zorla izletilen yaynlar karmaşaydı.
Bu, izleyicinin canını sıkan çok önemli bir konuydu ve bir başka çok göze batan çok önemli konu olarak hep gündemdeydi. Adına televizyon eleştirileri dediğimiz bu yazılarda sosyal medya raklamlarındaki kural tanımaz uygulamalardı.
Televizyon ve sosyal medya haber yayınlarına yansıtılan reklamlardaki sorumsuzca kurgulanan yayınlarında, olan bitenden akıllarda kalanlara pek kafa yormak neredeyse gereksizleşti. Kısacası, televiyon yayınlarında tam bir özensizlik hakim. Özellikle de yazılı basının uzantıları olan televizyon yayınlarının neyi amaçladığını anlayabilmek oldukça zorlaştı. Bu cenahtakiler yaptıkları gazetelerin tirajlarının yerlerde olmasından şikayetlenmesinler.
Bu durumda olanları neyi amaçladıklarını anlamak da mümkün değil. Hep yazıyorum, özellikle, adına akıllı telefonlar denilen cep telefonu kullanıcılarının kendilerini kontrol edemeyecek yoğunlukta internet yayıncılığı egemenliğindeki sosyal medyayı kullanma alışkanlıkları, teknolojinin ne kadar kötü kullanıldığının en belirgin örneklerindendir… Kısacası bindikleri dalı keserek........
© Gazete Damga
