İstanbul’un semtleri, öyküleri (2)
İstanbul’un bilinmeyen ve giderek sadece kayıtlara yapışıp kalan ve de pek fazlaca dillendirilmeyen semt öyküleri konusunda ilkini yazdığım semt öykülerinin biricisinden geride kalanları da fazlaca geciktirmeden yazmak gerekliydi. Sadece ülkemizin en ucra köşesindekilerin değil, dünyanın birçok ülkesindekilerin gelmek görmek, sadece; boğazı, coğrafi, tarihi özelliklerinin değil kültürel varlıklarını merak ettiği dillere destan İstanbulumuz giderek her biri orta nüfuslu il konumunda olan ilçe isimleri gölgesinde kalmış semtlerinin bir bölümünü geçenki yazımızda anlatmıştık. Kalanlarına haksızlık yapmayalım onlardan da bu haftakı yazımızda söz edlim öykülerimiz eksik kalmasın, eksiklerimizi yazalım tamamlayalım dedik.
Ülkemizde İstanbul dışında Anadolu’da yaşayanlarının ‘taşı toprağı altın’ olarak değerlendirdikleri ve birçok vatandaşımızın rüyalarını süsleyen dünyanın en önemli metropollerinden, tarih, kültür ve turizm merkezlerinde biri olarak bilinen güzel İstanbulumuz çok bilinen ilçe isimlerinin gölgesinde sakladığı güzel öyküleriyle de ne çok ünlü olduğunu, dillere destan olduğunu, hatırlatalım dedik. Ve geçen yazımızdan arta kalan ilçe, semtleri anlatmaya devam ediyoruz
Bakalım muhteşem İstanbulumuz balık restorantları, eğlence yerleri, boğaz manzaralı kafeleri, çay bahçeleri, yeme içme mekanları, tarihi yansıtan merkezleri, özel tadları ve daha birçok özellikli güzellikleriyle bizlere neler anlatıyor, hangi öyküleri bizlerle paylaşıyor.
Araştırmak, incelemek hem mutluluk, hem de rahatsızlık veren müthiş bir duygudur. Kendinizi firenleyemezsiniz;
ÇENGELKÖY; Eskiden gemi çapaları bu köyde yapıldığı için isminin buradan geldiği tahmin ediliyor. Şimdi ise boğazın Anadolu yakası kıyısında iyi bir yerleşim yeri ve bostanlarıyla özellikle Çengelköy salatalığı ile kendini tanıtyor.
GALATA; Gala Rumcada “süt” anlamına geliyor. Bir rivayete göre Galata’nın adı semtteki süthanelere gönderme yapılarak türetildi. Başka bir görüşe göre ise İtalyanca ‘denize inen yol’ anlamına gelen ‘galata’ kelimesi düşünülerek bu isim verilmiş.
BOSTANCI; Semt, adını eskiden........
© Gazete Damga
