Almanya, IICEC VE IEA
Başlıktaki isimlerin ortak bileşeni, enerji dünyasındaki son gelişmeler. IICEC, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’dir. Türkiye Enerji Verimliliği Görünümü 2025 raporu lansmanında, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, müthiş bir moderasyonla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar ve IEA (Dünya Enerji Ajansı) Başkanı Dr. Fatih Birol’u konuk etti. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin artan altyapı yatırımları ve stratejik enerji politikaları ile Avrupa’nın en büyük ve en dinamik enerji piyasalarından biri haline geldiğini, birçok parametrede (elektrik/doğalgaz tüketimi, yenilenebilir kurulu güç vb.) Avrupa’da ilk beş içinde yer aldığını söyledi. Evet, kişi başı tüketim, OECD ortalamasının yarısı seviyesinde ancak genç nüfus, şehirleşme ve sanayileşme gibi faktörler talep büyümesi için güçlü zemin sunuyor. IICEC Direktörü Bora Şekip Güray, raporu lansmanını, 11 başlıkla sunduğu öneriler ile tamamladı. Sonuç: enerji verimliliği, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına ve net sıfır hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynuyor.
Bu çıktıyı destekleyen veri ve analizler Kıvanç beyin konuklarından geldi. Bakan Bayraktar, daha önce Mehmet Şimşek’in “son 10 yılda 1 trilyon dolar enerji ithal ettik” sözlerine atfen, sadece 2023’te 80 milyar dolarlık ithalatı hatırlattı ve temiz enerji yatırımları arttıkça cari açık ve enerji arz güvenliğinin azalacağını yineledi. Fatih Birol, enerji dönüşümünü ekonomi ve rekabetçilik yönlendiriyor, diyerek küresel enerji görünümünü yorumladı. Enerji dönüşümü, artık sadece iklim değişikliğiyle mücadele değil, aynı zamanda ekonomi, sanayi politikaları ve rekabetçilik ekseninde ilerliyor.
Dünyada yeni kurulan elektrik santrallerinin yüzde 85’inin yenilenebilir kaynaklı.
Satılan her dört araçtan biri elektrikli.
Yenilenebilir enerji yatırımları 2.7 kat ancak enerji verimliliği artış hızının yüzde 1.
“Yapay zeka, elektrikli araçlar ve klimalar, önümüzdeki 5 yılda elektrik talebini ABD ve Avrupa toplamı kadar büyütecek.”
Dr. Birol, Türkiye’nin de birden fazla nükleer santrale ihtiyacı olduğunu söylüyor. Elektrifikasyon hızla
büyüyor. Ancak olmadığı yerde hidrojen devreye girebilir.
Almanya’da Hydrogen Europe Başkanı Dr. Sopna Sury ile bir araya geldik. Dr. Sury, H2DER gibi STK yapılarının varlığından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa Hidrojen Omurgası ve Güney Avrupa Hidrojen Koridoru (İtalya’dan Almanya’ya doğru) bağlantılarının akılcı olduğunu söyledi. Dr. Sury, Türkiye ile güçlü ve sıcak ilişkileri olan bir yönetici. Eylül ayında hidrojen yatırımcılarına iş modeli ve finans konularında desek verebilecek bir Alman yapısı, İstanbul ofisini açacak. Dr. Sury ve Hydogen Europe temsilcilerini de açılışta........
© Gazete Damga
