Yalnızlık ve irade
Hani deriz ya “Yalnızlık Allah’a mahsustur”. Gerçekten de derinlikler psikolojisinin verilerine göre, yalnızlık canlıların başa çıkmada en çok zorlandıkları duygulardan birisidir. Konu insan olunca yalnızlığın acısı daha da keskinleşiyor. Yalnız bir çocuk, potansiyelini ortaya koyacak biçimde gelişemiyor. Yalnız bir kadın ya da erkek, kendisini ifade etmede zorlanabiliyor.
Geride kalmış kocaman bir ömrü paylaşacak kimsesi kalmayan yalnız bir yaşlı, hem dem olacağı bir dost için yanıp tutuşuyor. Çünkü; insan sosyal bir canlıdır ve diğer insanlara ihtiyaç duyar. Üstelik de bu yeme, içme, barınma, korunma gibi temel ve içgüdüsel bir gereksinimdir. Yalnızlıktan bizim anladığımız kişinin, kendini ifade etmede zorlanması ve bundan dolayı duygusal alışverişinin azalmasıdır. Yani kendisinden diğer insanlara, diğer insanlardan kendisine gelip giden “şey”lerin azalmasından söz ediyoruz. Dünya ile alışverişinin azalması, kişiyi sadece kendisiyle olmaya, sonuçta yeniden yalnız kalmaya iter. Şu hâlde yalnızlık sadece fiziksel ya da bedensel olarak diğer insanlardan uzakta kalmak değildir. Tersine kalabalığın içinde de yalnız kalınabilir. Esasen bu türlü yalnızlığın sonuçları daha da vahimdir.
Şimdi soracağımız soru şu: İster etrafında insanlar olsun ister gerçekten çevrede iletişim kuracak kimse olmasın yalnızlık, hangi davranış kalıplarına sürükler kişiyi? Bu sorunun cevabı, yalnızlığın panzehri olan irade kavramını ve alınabilecek önlemleri de beraberinde getirecektir. Yalnızlık duygusu içindeki kişi, çoğunlukla kendisine döner. Kendisiyle alışverişi çoğalır, iç iletişimi derinleşir. Kişi, bir süre sonra kendisiyle olan muhabbeti, dostlarla olan muhabbete tercih eder. Giderek şekillenen bu tablo, yalnız kişinin karşısına iki temel davranış kalıbı çıkarır. Birincisi, kendisiyle kalan kişinin modern psikolojinin tarifi ile tamamen içgüdülerinin gölgesinde hareket etmesi. Diğeri ise bireyin, toplumsal çıkarların bekçiliğine soyunmasıdır. Diğer bir ifade ile yalnızlık, kişiyi ya egosunu tatmine adanmış bir hayat biçimine doğru sürükler ya da diğer insanlara faydayı körükleyecek ruhsal arınmayı ve temizlenmeyi sağlar. Çeşitli inanç........
© Gazete Damga
visit website