I løpet av tre små timer var alt ødelagt – regningen ble astronomisk
Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Et styrtregn hadde feid over Fredrikstad-distriktet og forårsaket massive ødeleggelser. Veier og hager var regelrett skylt vekk, hundrevis av kjellere fylt med vann, idrettsanlegg måtte erklæres ødelagt og ubrukelige.
Skadeomfanget ble senere stipulert til nærmere en halv milliard kroner. Alt i løpet av tre små og historisk kostbare timer.
Utfordringen med disse massive investeringene på kort tid, er at innbyggerne påføres faktura-sjokk av kommunen
I dag, drøyt fem år senere, kan vi la én god og én dårlig nyhet oppsummere hvor Fredrikstad-samfunnet står i møtet med mer av det samme. Eller kanskje mer presist: To dårlige og én god:
- Det vil komme mer styrtregn i tiden fremover, og det vil inntreffe oftere enn hva vi er vant til. Konsekvensene blir oversvømmelser og kostbare ødeleggelser.
- For å gjøre oss som lokalsamfunn best mulig rustet til å møte slike voldsomme situasjoner, må det derfor investeres enormt i bedre vann- og avløpsløsninger. Regningen for dette treffer deg rett i lommeboka. Nå – og i enda større grad i årene fremover.
- Den gode nyheten er at Fredrikstad virkelig er i ferd med å ta tak i problemet, etter å ha skjøvet det foran seg i altfor lang tid.
Senter for klimaforskning (Cicero) har analysert klimatilpasningsarbeidet i landets 357 kommuner. Her kommer Fredrikstad nest best ut av samtlige Østfold-kommuner og rangeres på 17. plass nasjonalt. Det er langt bedre enn ved tidligere målinger.
Dette er bra. Alternativet til at kommunen ikke hadde tatt tak i problemene, ville garantert blitt nye runder med store skader og ødeleggelser. Deretter ville vi fått skadeoppgjør i hundremillionersklassen, slik som i 2019.
Utfordringen med disse massive investeringene på kort tid, er at innbyggerne påføres faktura-sjokk av kommunen.
Vann og avløp i Fredrikstad
For enkelte kommunale tjenester kan det være bestemt at avgiften, gebyret eller egenbetalingen skal baseres på selvkost.
Vann- og avløpssektoren er den største sektoren i kommunene som finansieres gjennom selvkost.
Andre kommunale tjenesteområder som finansieres til selvkost er renovasjon, tømming av slamavskillere, plan- og byggesaksbehandling, matrikulering og feiertjenester.
En viktig forutsetning for selvkostberegningen er at kommunene skal få dekket de kostnadene de har hatt ved å produsere tjenesten, samt bli kompensert for den kapitalen som er bundet opp gjennom foretatte investeringer.
Investeringer innen selvkostområdene finansieres med lån, som i sin helhet dekkes over gebyrer.
I Fredrikstad vil det bli en stor økning i vann-, avløps- og renovasjonsgebyrene i årene fremover. For en gjennomsnittlig bolig vil prisene øke fra 10.509 kroner (2022) til 17.943 kroner (2026). En økning på drøyt 70 prosent.
Prisøkningene skylles en massiv oppgradering av ledningsnettet for vann og avløp, samt at det skal bygges et helt nytt renseanlegg til 2,2 milliarder kroner.
I gjennomsnitt byttes det nå ut åtte kilometer med ledninger hvert eneste år i........
© Fredriksstad Blad
