OLOF LUNDH: Ett självmål av polisen att inte värna idrotten
Under tisdagen kunde Fotbollskanalen avslöja att sju matcher i svensk fotboll kan ha varit riggade eller att det funnits planer att påverka dem. Lägg till det att personerna bakom matchfixningen - varav en har haft en roll i en svensk klubb - även jobbade internationellt och hade kontakt med en spelare i Premier League som uppges ha hjälpt till.
Det är sensationella uppgifter som min kollega Martin von Knorring plockat fram via chattar mellan involverade personer, och som han hämtat från en förundersökning rörande ekonomisk brottslighet. Än mer sensationellt är att polisen i över fyra år haft det här materialet, som fanns i en beslagtagen mobil, utan att ta det vidare rättsligt. Matchfixning är faktiskt ett brott.
Det finns viktiga signaler för myndigheterna att sända genom att gå till botten med vad som skett. Idrott är en vital och stor del av samhället och där föreningar är institutioner som är viktiga för många människor. Att man har använt dem som verktyg i brottslig verksamhet utan att det utreds urholkar förtroendet för polis och åklagare och i förlängningen sporten.
Det ska sägas att både Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter tidigare har skrivit om den beslagtagna mobilen och att polis och åklagare inte gjort något med materialet som fanns i den. Trots tydliga indikationer om att där fanns innehåll som pekade mot matchfixning.
Tyvärr är det inte några sensationella uppgifter att matchfixning förekommer. Det är en verklighet som dyker upp då och då, och det finns garanterat ett stort mörkertal. Så länge som det funnits idrott har det förekommit spel om pengar på tävlingar och matcher. Det finns........
© fotbollskanalen
