menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

MEB’ de Ücret Problemi

11 3
15.05.2025

Geleneksel öğretim aracı olmasının yanında, modern eğitim yöntemlerinin kapsamına giren, onları tanımlayan deyişler vardır. En azından bir duyarlılık oluşturur düşüncesiyle hatırlatmakta fayda var.

"Kullemâ tekerrere tekarrara” = "Tekrarlanan şey karar kılar, sabit kalır"

"Et-tekrârü ahsen velev kâne yüz seksen”= (Tekrar etmek en güzeldir, 180 kere de olsa!)

Devlet kavramı farklı şekillerde tanımlanabilir. Örneğin, devlet için kamu taleplerinin(hizmetlerinin) yasa koyucu tarafından belirlenen ortak sözleşme (yasa) zemininde, belli bir organizasyon ve işbölümü vasıtasıyla rasyonel bir şekilde karşılandığı yüksek örgütlenmenin adıdır denilebilir. Devlet kamu hizmetini belli sınıflara ayırarak yürütür. Emniyet hizmetleri, eğitim hizmetleri gibi… Konumuza bağlı daha spesifik anlatırsak, Eğitim-öğretim hizmetlerinin verimli, planlı, amaca uygun yürütülebilmesi için Milli Eğitim bakanlığı bünyesinde de farklı hizmet sınıfları oluşturulmuştur. Ve bu hizmet sınıfları kapsamında farklı görev, rol, statü alanları belirlenerek, tanımlanan pozisyon(makam) ve sorumluluk(risk) durumuna göre mali (ücret) düzenlemeleri yapılmıştır.

Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı çalışan her hizmet grubundaki memurlarına kariyer yapma, yani dikey ilerleme fırsatını sağlamak için, Millî Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatına ait kadrolara, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak görevde yükselme ve unvan değişikliği ile yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda uygulanacak usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliği yürürlüğe koymuştur. Görevde yükselme kapsamında olan yönetim kadrolarının birisi de “şube müdürlüğü” dür. Örneğin, şube müdürü olmak için, “-En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak, - Son iki yıl Bakanlıkta görev yapmış olmak ve -Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, uzman, raportör, sivil savunma uzmanı veya okul müdürü görevinde iki; müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde ayrı ayrı veya toplamda üç; mimar, mühendis, biyolog, psikolog, istatistikçi, çözümleyici, programcı, araştırmacı, tekniker, şef veya sayman kadrosunda üç; öğretmen kadrosunda dört ya da bu alt bentte sayılan kadrolarda toplam dört yıldan az olmamak üzere asaleten görev yapmış olmak” şartları getirilmiştir. Yani bu kademeye, (ilk memuriyet) dış atama yapılmamaktadır. Halen çalışan ve kendi sınıfında belli bir kariyer ve kıdemde olan personelden atama yapılmaktadır. Ve atama için belli seçim süreçlerinden (yazılı ve sözlü sınav) geçilmesi gerekmektedir.

Ücret........

© Fikir Coğrafyası