menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Avrupa’nın tehlikeli silahlanması

25 11
29.04.2025

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından dünyadaki silahlanmaya dair yayımlanan veriler, emperyalist devletlerin hem kendilerini silahlandığı hem de diğer ülkeleri silahlandırmada konusunda yeni bir zirveye ulaştığını gösterdi. 2024’te dünya çapındaki toplam askeri harcamalar toplamda 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Bundan tam 80 yıl önce, 8 Mayıs 1945’te biten İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük askeri harcamayı ifade eden bu sayı, aynı zamanda dünyanın yeniden bölgesel ve büyük savaşa doğru ilerlemeye devam ettiği anlamına geliyor. Barış hareketleri, bilim insanlarının her yıl silahlanma konusunda yaptığı uyarılara rağmen, 2024’te bir önceki yıla göre askeri harcamalar yüzde 9.4 arttı.

Savaş ve çatışmaların yaşandığı Rusya ve Ukrayna’nın, dünyanın lideri olarak kalmak isteyen ABD’nin askeri harcamaları önemli ölçüde artırmaya devam etmesi kısmen anlaşılır. Ancak son yıllarda hızla askeri harcamaları arttıran Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin durumunu yeniden gözden geçirmek gerekiyor.

SIPRI verilerine göre, Malta dışındaki bütün Avrupa ülkeleri 2024’te askeri harcamalarını yüzde 17 arttırdı. Bu da Avrupa’daki askeri harcamaların genel ortalamanın yaklaşık iki katı olduğu anlamına gelir. Böylece, Soğuk Savaş yıllarındaki silahlanma düzeyine ulaşıldı. Geçmişte Sovyetler Birliği’nden (SSCB) gelecek tehdidi kullanarak silahlanan Avrupa’daki ülkeler şimdi de benzer söylemler üzerinden Rusya tehdidini silahlanmaya gerekçe gösteriyorlar. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ve savaşın üç yıldır sürmesi de bunu hızlandırmış görünüyor.

Avrupa ülkeleri arasında en hızlı ve tehlikeli silahlanan ülke ise Almanya. SIPRI’nin yayımladığı verilere göre Almanya’nın askeri harcamalar için ayırdığı bütçe 2024’te 88.5 milyar dolara çıktı. Böylece bir önceki yıla göre askeri harcamalar için bütçeden ayrılan pay yüzde 28 arttı. Almanya oransal olarak dünya ortalamasının yaklaşık üç, Avrupa ortalamasının yaklaşık iki katı daha fazla silahlanmış oldu. Bunda şubat 2022’de askeri harcamalar için 100 avroluk özel bir fonun kurulmasının payı var. Bu artışla ABD, Çin ve Rusya’dan sonra en fazla silahlanan ülke olan Almanya’daki süreklilik önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Zira, 18 Mart’ta Anayasa’da yapılan bir değişiklikle askeri harcamalar için bütçedeki üst sınır kaldırılmıştı. Yüzde 1’in dışındaki harcamalar bütçe açığında görülmeyecek.

6 Mayıs’ta güven oyu alarak göreve başlaması beklenen yeni Başbakan Friedrich Merz da silahlanmaya devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde vermişti.

Almanya, 2024’deki askeri harcamalarıyla Avrupa’da........

© Evrensel