Jota’nın ardından: Ah, onun adı Diogo!
Çarşamba gecesi geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren 28 yaşındaki forvet Diogo Jota, Liverpool’un durdurulamaz tırmanışının sembolüydü. Jota, ilk bakışta hiçbir özelliğiyle ayrışmıyordu: İleri uçta görev yapan, atletik üstünlükleri sınırlı, ancak Premier Lig seviyesinde oynamak için asgari teknik donanıma sahip profesyonel bir golcü izlenimi veriyordu. Avrupa liglerindeki “orta–üst” segmentteki yüzlerce forvetten yalnızca biriydi- yine de Jürgen Klopp ve Liverpool’un keşif ekibinin dikkatini çeken ham madde tam da buydu. Kulübün anlattığına göre, böylesi oyuncular yıkıcı hücum hatlarının temel yapı taşlarını oluşturuyordu.
Fenway Sports Group, 2010’da Liverpool’u satın aldığında karşısına şöyle bir ikilem çıktı: Kısıtlı bütçeyle bunalım içindeki bir kulübü alıp, büyüleyici futbol oynayan ve en zengin rakipleriyle boy ölçüşebilen bir makineye dönüştürmek. John W. Henry başkanlığındaki Amerikan holdingi, adeta sihirli bir formül aradı. Çeşitli kombinasyonlar denedikten sonra bulduğu çözüm iki ana bileşenden oluşuyordu: Finans endüstrisinden devşirilen nicel analiz -matematikçilerin ve fizikçilerin diliyle “kuantum modelleme”- ve “nitel analiz” diye tarif ettikleri, son otuz yılın büyük futbol olgularını incelemiş uzmanların klinik bakışı.
Analistlerin sorduğu soru Katalonya’da da kulağa tanıdık geliyordu: Johan Cruyff ile Rinus Michels, hanedanlarını inşa ederken ne yapmıştı? Yıldız golcülere bütçe yetmediğinde, topu ayağına da, derinliğe de -özellikle boş alana- isteyecek futbolculara yatırım........
© Evrensel
