menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Aydın Valiliği’nden su yasağı!

12 0
13.03.2025

Kuraklık, susuzluk ya da su kıtlığı olarak bilinir. Susuzluğun genel nedeni yağış miktarıyla ilgili olsa da tek başına bundan kaynaklandığını söylemek doğru değildir.

Ali Ekber Yıldırım’ın 10 Mart 2025 tarihinde “Tarım Dünyası’nda” yazdığı “Kuraklık ve su sorunu tarımsal üretimi tehdit ediyor” başlıklı yazısında “Aydın ve Denizli’nin içinde bulunduğu Büyük Menderes Havzasında barajlardaki su seviyesinin “kritik” noktada olması nedeniyle Aydın Valiliği kararıyla tarım alanlarının yarısına su verilemeyeceği bildirildi. Çiftçilerin yüzde 50 oranında kuru tarım yapmaları istendi. Aydın’da tarımsal üretim alanlarının yarısında zorunlu olarak kuru tarım yapılacak. Üreticiler, borsa, ziraat odaları temsilcileri bu kararın uygulanamayacağını söylüyor.

Yazının diğer bölümlerinde de su yokluğundan, depolamada sorunlar tespit edilmesinden ve artık suyun yetmeyeceği için 2025 yılında çiftçilere ancak 2 kez su verileceğinden çeşitli nedenleri sıralanarak duyurulmuş.

Yıllardır her yerde baraj, gölet, su depolarının yapıldığını dinliyor, bu projelerin çiftçiye çözüm olarak sunulduğunu izliyoruz ekranlardan. Çiftçiye çözüm olarak gösterilen prestij projelerinin çöktüğünün gerçeğidir bu durum.

Suyun kaynağı, havzası yoksa, su yok demektir. Su yoksa kuraklık vardır. Ancak kuraklık sadece yağış olmadığından mıdır? Havzanın madencilik ve enerji projeleriyle çökertilmesinin maliyeti çiftçiye yüklenmektedir.

Bu ilan halka su yasağı demektir.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 05 Mart 2025 tarihli “İklim, kanuna sığdırılmaya çalışılarak yeni bir ticari alan oluşturuluyor” başlıklı açıklamasıyla, iklim kanunu çalışmalarının neye hizmet ettiğini ve özünde kuraklığı sadece yağışla ilgili olmadığını vurguluyor.

“Göllerin ve akarsuların su miktarları bakımından yaşadığı sorunlar açısından değerlendirildiğinde, akarsular ile göllerin suları azalmakta ve kalite bakımından olumsuz yönde değiştiği gözlemlenmektedir. Su bütçesinin değerlendirilmesi için öncelikle yağışların analiz edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde yağış miktarları üzerinde yapılan çalışmalarda, toplam yağışlarda bir azalma olmadığı tespit edilmiştir. İkinci durum olarak, su toplama havzaları, su kullanımı ve su yapıları bakımından değerlendirildiğinde,........

© Evrensel