Demokrasi mi demiştiniz?
Bahçeli’nin komisyon önerisi, Meclisin devreye girmesini savunan pek çok politik çevre tarafından genellikle olumlu karşılandı. Mevcut gerçeklerden soyutlanarak ele alınınca sorunun Mecliste görüşülmesi önerisi elbette değerlendirilmesi gereken bir öneridir. Ama şu politik gerçeklere dikkat etmek zorunlu: Bu komisyon mevcut Meclis bileşiminin, yani iktidar çoğunluğunun ve anlayışının komisyona taşınmış halidir. Bugünkü Meclisin, önerilen komisyonun yapması varsayılan işleri yapmaması için ortada ne gibi bir gerekçe ve engel var? Öncelikle her partiden bir milletvekili ve sonrasında partilerin Meclisteki milletvekili oranına göre dağılım ve kararların salt çoğunlukla alınması önerisi, mevcut Meclisin komisyonda vücut bulmuş halidir. Tüm partilere birer üye verilmesi bu gerçeği değiştirmiyor.
Bu söylediklerimiz fazlaca abartılmış kuruntular gibi görünebilir. Ama gerçekler ortadadır:
İlk olarak: İBB’ye ilişkin operasyonlar kesintisiz sürmektedir. İktidarın belediyelerin yetkilerini budama ve yerel yönetimleri vali ve kaymakamlar üzerinden Saray’a bağlama hamleleri gündemdedir. İktidar yasaya, kararnameye ihtiyaç duymadan kolayca alınabilecek hiçbir kararı -Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamak gibi- uygulamamıştır. Kürt siyasi hareketi Öcalan liderliğinde PKK’nin feshi gibi çok önemli kararları almış ve uygulamaya geçmiştir. Buna karşın iktidarın attığı -küçük bir jest olsun niyetiyle- tek bir adım bile yoktur. Ama antidemokratik uygulama ve saldırılar sistematik olarak devam etmektedir.
İkinci olarak: Mevcut Meclis bugün ülkedeki politik gelişmelerin merkezinde olan bir Meclis değildir. Tek adam yönetimi Meclisi bütünüyle bir noterlik kurumuna çevirmiştir. Diğer bir önemli gerçek ise bu Meclisin bugün halk kitlelerinin ulaştığı politik gelişmişlik........
© Evrensel
