menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dezenformasyon Yasası gölgesinde gazetecilik!

11 0
27.02.2025
Basın ve meslek örgütlerinin “sansür yasası” olarak tariflediği “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçti.
Hafızaları tazelemekte yarar var.
13 Ekim 2022’de kanun değişikliği ile 217. madde şu hale getirildi:
“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”
Hatırlayanlar bilir, o dönemde tüm Türkiye’de ezici çoğunlukla itiraz ettiğimiz bu yasanın çıkmaması için bendenizin de arasında bulunduğu pek çok gazeteci eylemler yaptı.
Gazeteciliği baskı altına almak ve medyayı cezalandırmak amacıyla çıkarıldığını savunduğumuz bu yasaya karşı Eskişehir’de yapılan eylemlere meslektaşımız CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de destek vermiş…
Bu yasanın çıkması için mücadele etmişti.
Korkulan oldu ve 13 Ekim 2022’de Sansür Yasası değişikliği gerçekleşti.
CHP’nin, düzenlemeyle ilgili iptal ve yürürlüğün durdurulması istemiyle başvurduğu Anayasa Mahkemesi (AYM), 7 Kasım 2023 tarihinde iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.
Dönemin AYM Başkanı Prof. Zühtü........

© Eskişehir Anadolu