TEDMEM 2024 Eğitim Değerlendirme Raporu’nda Neler Var?!
Türkiye'nin eğitim sistemini ileriye taşımak amacıyla bilimsel yaklaşımlar ve veri temelli analizlerle hazırlanan ‘TEDMEM 2024 Eğitim Değerlendirme Raporu’ yayımlandı. TEDMEM yöneticilerine ve katkıda bulunan eğitimcilere, böyle yararlı bir çalışma yaptıkları için teşekkür ederiz. Umarız, MEB başta olmak üzere eğitim paydaşları gereken değerlendirmeleri yapacaklardır. Şimdi rapordan bölümler vermek istiyorum…
https://www.dha.com.tr/egitim/tedmem-2024-egitim-degerlendirme-raporu-yayimlandi-2618968
2014 yılından bu yana her yıl hazırlanan bu rapor, Türkiye’nin eğitim politikalarını geliştirme yolunda bir referans niteliği taşımayı amaçlıyor.
‘Yönetişim ve Finansman, Temel Eğitim ve Ortaöğretim, Ölçme, Değerlendirme ve Kademeler Arası Geçiş, Öğretmenlik ve Mesleki Süreç Yükseköğretim’ başlıklı beş bölümden oluşan rapor, yapıcı değerlendirmeler ve politika önerileri de içeriyor.
EĞİTİMDE FİNANSMAN VE KAYNAK KULLANIMI
1/ “OECD ortalamasında öğrenci başına yıllık harcama 14.209 dolar iken, Türkiye’de bu rakam 5 bin 425 dolardır. OECD ülkelerinde temel eğitimin yüzde 93,3’ü kamu kaynaklarıyla finanse edilirken, Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 76,6’dır. Finlandiya, Norveç ve İsveç gibi ülkelerde ise eğitim tamamen kamu tarafından finanse edilmektedir. Eğitim bütçesinin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı yüzde 3,94, merkezi yönetim bütçesine oranı ise yüzde 14,61 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranlar, GSYH'nin en az yüzde 4- 6’sı veya kamu harcamalarının yüzde 15-yüzde 20’si olarak belirlenen asgari harcama oranlarının alt sınırında kalmaktadır.”
2/ “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin yüzde 81,1’i personel ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) giderlerine ayrılmış durumdadır. Zorunlu harcamalar dışındaki eğitim-öğretim faaliyetleri için ayrılabilecek kaynaklar çok sınırlı ve MEB bütçesinin yalnızca yüzde 19’unu oluşturmaktadır. Bütçede önceki yıla kıyasla en yüksek artış oranına sahip gider........
© Enpolitik
