Müzik Öğretmenliğinde Kurum Çeşitliliği Kafaları Karıştırıyor…(2)
Kafaların karışık olduğunu, Müzik Eğitimi Bölümleri’nde okuyan gençlerin, Konservatuvarlılar tarafından önlerinin kesildiğini düşündüklerini biliyoruz. Tıpkı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) MİAM’da yüksek lisans ve doktora yapanların Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı mezunlarının önünü kestiğini düşünmesi gibi… Haklılar…Çünkü, Yüksek Lisans ve Dr. eğitimi, lisans eğitiminin karşılığı değil…
Zannediyorlar ki; Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Müzik Öğretmenliğine her sene kadro açıyor!.. Heyhat!..
Bir haber: Önümüzdeki günlerde yapılacak 45 bin öğretmen alımında; sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı.
Müzik eğitimi deyince hangi kurumlar akla geliyor?
Çok kurum var. Ama aynı zamanda çok problemli!.. ‘Kurumların maksadı, stratejileri ve ne yetiştirecekleri’ açıkça ve net olarak belirlenemediği için bir karmaşa mevcut. Konservatuarlar, Müzik Eğitimi ABD’ler ve Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Müzik Bölümleri’nin görev tanımları belirlenmemiş.
Görüş 1/ ‘GSF’nin Müzik Bölümleri’nden; ne sanatkâr, ne de müzik öğretmeni yetişir. GSF Müzik Bölümleri kapatılmalı ve bu fakülteler asıl alanına dönmelidir.’
Görüş 2/ ‘Konservatuarlar; sâdece sanatkâr yetiştirmeye odaklanmalı ve mezunlar müzik öğretmeni olmamalıdır.’
Görüş 3/ ‘Okul Öncesi Eğitimi’nde verilen müzik dersleri, yeterli değildir. Bu bölüm mezunları müzik derslerine girmemeli (mecburi haller dışında), müzik dersleri mutlaka müzik öğretmenleri tarafından verilmelidir.’
Görüş 4/ ‘Müzik Öğretmenliği’nin kaynağı, Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD’leri olmalıdır.
Elbette hepsi değerli görüşlerdir. Ancak, kişilerin yeteneğine ve çalışmasına göre, Konservatuar; Çalgı Yapım Bölümü-Türk Halk Oyunları Bölüm Mezunlarından, GSF’lerden, Müzik Eğitimi ABD’lerden birçok iyi sanatkâr/icracı yetişmektedir. Ancak, günümüzdeki dünya anlayışına göre; GSF’lerin ‘müzik alanından çekilmesi’ yönünde ağırlık oluştu, bu ülkemizde de tartışılmalıdır. Her konuda ‘yeni bir şey yaratıyoruz’ gibi geride kalmamalıyız. Çağı yakalamak görevimiz olmalı.
Sorun 1/ Kurumun yapısı, dekan/müdür olarak atanan kişinin alanına göre değişmemelidir.
Sorun 2/ Dekan/müdür olanın alanına göre dersler artırılmamalıdır!..
Sorun 3/ Dekan/müdürün alanına göre bölümler kurulmamalıdır!..
Gerçek yapılanma, o kurumun kadrosuna, ihtiyacına göre olmalıdır ki, iç huzur oluşsun… O nedenle her Konservatuvarda, her bölümün olmasını değil Butik Konservatuvar olmasını istiyoruz. Tıpkı başaramadığımız Butik Üniversite gibi…
MEB’İN kararsızlığı
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan son dakika formasyon açıklaması. Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirdiğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verildi.
FORMASYON KALDIRILDI MI? MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Bilindiği üzere, 2023 eğitim vizyon belgesinde sertifikaya dayalı "Pedagojik Formasyon" uygulamasının kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde program açılması hedefine yer verilmişti.
Ancak, bu hedefin uygulamaya geçmemesi nedeniyle uzunca bir süredir durum belirsizliğini koruyordu. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12........
© Enpolitik
