Milli Eğitim Akademisinde Kim Eğitim Alacak, Kim Eğitim Verecek?
Eğitimcilerin tepkisine rağmen hayata geçirilecek olan MEB Akademisi hakkında çok bilgi yok. Sizler için toparlamaya çalıştık.
Bildiğiniz gibi 18 Ekim 2024'te yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Türkiye'de öğretmen yetiştirme sisteminde köklü bir değişim yaşandı. 01 Ocak 2025 itibarıyla uzun yıllardır “öğretmen yetiştirme” sorumluluğunu üstlenen Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü lağvedildi ve bu önemli görev Milli Eğitim Akademisi çatısı altında toplandı ve (28 Ekim 2024 tarihli R. Gazete) Milli Eğitim Akademisi Başkanlığı kadrosu oluşturuldu. MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü olarak görev yapan Cevdet Vural, Milli Eğitim Akademisi Başkanı olarak atandı. (10 Nisan 2025)
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçirdiği Milli Eğitim Akademisi, eğitim camiasında eleştiri de aldı.. Eğitim Fakültelerini işlevsiz kılacağı gerçeği dile getirildi. Ayrıca, Başkanın kim olacağı, akademide kimlerin eğitim alacağı, kimlerin eğitim vereceği merak konusu oldu.
Akademinin, sadece öğretmen adaylarına değil, aynı zamanda MEB bünyesinde görev yapan yöneticilere, müfettişlere ve diğer personele de eğitim imkanı sunacağı, bu sayede eğitim kalitesinin artırılmasının hedeflendiği açıklandı. Ancak, “Y.Lisans ve Dr. eğitimi yapanlara derece/kademe verilmesinin kaldırılması” kalite artırılması ile tenakuz yarattı.
Ayrıca, akademide görev alacak akademisyenlerin, Fakültede ne vermeyip de burada ne verecekleri konusu netleşemedi… Ancak, YÖK Başkanı ve Kurul Üyeleri, Eğitim Fakültesi bulunan Rektörler ve Fakülte Dekanları sessiz kalmaya devam etti.
Türkiye Yüz Yılı Maarif Modeli ideal nesiller yetiştirmeyi hedefliyor. Doğruluk, adalet, hikmet, merhamet, iyilik, çalışkanlık, faydalı olma gibi değerleri öğrencilere kazandırmak istiyor. Milli ve manevi değerleri hayatlarına yansıtmalarını hedefliyor.
Yenişafak köşe yazarı Ali Erkan Kavaklı’nın -eski Ak Partili 8 Bakanı ve 100 yıllık eğitimi ve Eğitim Fakültelerini suçlayıcı- yazısı şöyle:
“Değerleri öğrenciye kim kazandıracak?
Daha önemlisi bu değerlere sahip yetişmiş öğretmenimiz var mı?
Milli Eğitim Akademisinde öğretmenlere bu değerleri kazandırmak için hangi dersler okutulacak?
Eğitim Fakülteleri temel ahlakî ve insanî değerleri kazandırmak konusunda neden yetersiz?
Fakültelerde Batılı eğitimcilerin kuramları ve eğitim metotları anlatılıyor.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Yusuf Tekin, eğitim yerli ve milli olacak, diyor; haklı olarak ithal eğitim modellerine karşı çıkıyor.
Mevcut eğitim sistemiyle yetişenlerin yalan-talan dolu hayat yaşadığı ortada.”
Yazdığımız tarihte bile Milli Eğitim........
© Enpolitik
