Bilim Akademisi’nin Rektör Atama Yasası Görüşlerine Bakış…
TBMM’de kabul edilen Rektör atamaları ile ilgili iki yazı yazmış ve yasanın belirsizliklerle, tenakuzlarla çıktığını belirtmiştim.
Görüşüm, yasayı ne TBMM Eğitim Komisyonu ne Ak Parti ve MHP MV iyice okumuş ve el kaldırarak sorunlu bir kanunu daha Meclisten geçirmişlerdir. (TASARIYI KİM HAZIRLAMIŞTIR?)
Bilim Akademisi de bu konuda bir açıklama yapmış. Önemli vurgular var. Özellikle Akademisyenlerin, Dekanların, Rektörlerin vb. kendilerini ilgilendiren bir yasa konusunda AYM’nin verdiği bir yıl sürede görüş bildirmemeleri çok garip…Ve, bu açıklama bu bakımdan da önem kazanıyor:
“Bilim Akademisi Yönetim Kurulunun Rektör Atamalarını Yeniden Düzenleyen 1 Temmuz 2025 Tarihli Kanun Hakkındaki Açıklaması
1 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan torba kanunun 6. maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Anayasa Mahkemesince iptal edilen 13. maddesinin (a) fıkrasının birinci paragrafı yeniden düzenlenmiştir. Yeni düzenleme şu şekildedir:
1/“Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıf üniversitelerinde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder.”
Bu hüküm, Anayasa Mahkemesinin 2023 yılında verdiği iptal kararının ardından vakıf üniversitelerine ilişkin süreci yeniden yapılandırmayı amaçlamaktadır. Mahkeme, rektör atamasının kamu hizmetine girmeye dair bir düzenleme olması nedeniyle Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenemeyeceği ilkesine dayanarak “konu bakımından yetkisizlik” sebebiyle iptal kararı vermiştir. Bilim Akademisi’nin 2023-2024 yılı Akademik Özgürlükler Raporunda da belirtildiği üzere asıl sorun, mahkemenin anayasaya aykırılık incelemesinde esasa girmeden, sadece konu bakımından yasak alanda olmasına dayanarak iptal kararı vermiş olması ve ne hukuk devletine ne de Anayasa madde 130-131 kapsamında üniversitelerin........
© Enpolitik
