menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Akademik alımlardaki yanlışların mahkemelerce çözülmesi etik mi?

12 0
29.03.2025

Artık usandık!

NEDEN USANDIK?; AKADEMİK İLANLARIN ŞAHIS GÖZETMESİNDEN, ALIMLARDAKİ PUANLAMA SİSTEMİNE UYULMAMASINDAN, İLANLARDA YANLIŞ AKADEMİK DERECELER İSTENMESİNDEN, REKTÖR OLMAK İÇİN KIRK KAPIYA KOŞANLARIN İTA AMİRİ BİLGİSİNDEN YOKSUN OLMASINDAN VB.…

YÖK’ün de yanlış yapan idarecilere yaptırım yapmaması, cesaretlendiriyor, ancak medyaya düşünce ya da atamada kaybedenlerin mahkemeye başvurması ile düzeltmelere gidiliyor.

Mahkemenin düzeltmesinde bile –ispatlı olduğu halde- YÖK, ilgililere görev ihmali nedeniyle soruşturma açmıyor.

Eğer akademik atamaları mahkemeler çözecekse, Rektör, Genel Sekreter ve Y.K. üyeleri, Dekan vb. ne iş yapıyor?

Örnek dava memurlar.net te yayımlandı: “Tarsus Üniversitesi tarafından ilan edilen Araştırma görevlisi kadrosuna başvuran adaylar için yapılan yazılı sınavda 100 üzerinden 7 puan verilerek başarısız sayılan bir aday, atama işleminin iptali için dava açtı. Dava konusu istem: Davacı tarafından, Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalında 1 adet araştırma görevlisi alımı yapılmak üzere yapılan araştırma görevlisi alım sınavında 100 üzerinden 7 puan verilerek başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile sınav neticesinde anılan kadroya yapılan atama işleminin iptali istenilmiştir.

Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı'nda açılan araştırma görevlisi kadrosu için yapılan sınavda verilen notların objektif olmadığı iddiasıyla açılan dava, Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından yeniden incelenmek üzere bozuldu.”

“09.11.2018 tarih ve 30590 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerini yazalım.

1/ Yönetmeliğin 6. Md. 4. fıkrası kapsamındaki Öğr.Gör. kadrolarında, MYO’larda bu kadrolarda istihdam edilecekler de dahil olmak üzere ALES puanının 0'unu, lisans mezuniyet notunun 'unu, yabancı dil puanının 0'unu ve giriş sınavı notunun 0'unu;…..MYO’da ise ALES notunun 5'ini, lisans mezuniyet notunun 0'unu ve giriş sınavı notunun 5'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı........

© Enpolitik