Bakü Forumunda Gündem (1) : Yapay Zekâ ve Gazeteciliğin Geleceği
Türk ve Azerbaycan medyasının stratejik buluşmasına tanıklık etmenin heyecanı içindeyim. Can Azerbaycan’ın kadim ve güzel başkenti Bakü'den, tüm dostlara gönülden selamlarımı iletiyorum. Bu satırları, Bakü’nün tarih ve anlam yüklü atmosferinde kaleme alıyorum. Sovyetler döneminde Türk dünyasında kalemiyle direnişin sembolü hâline gelen büyük şair Nazım Hikmet, “Geceleyin Bakü” şiirinde bu kadim şehri şöyle anlatır:
Geceleyin yıldızsız ağır denize kadar
geceleyin zifiri karanlıkta
güneşli buğday tarlasıdır Bakü şehri.
Tepedeyim,
avuç avuç çarpar yüzüme ışık taneleri,
havada rast peşrevi Boğaziçi suları gibi akar.
Tepedeyim,
uzaklaşır uçsuz bucaksız ayrılıkta
bir sal gibi yüreğim
gider anıların ötesine
yıldızsız ağır denize kadar
zifiri karanlıkta.
27-31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Azerbaycan’da düzenlenen “Azerbaycan- Türkiye 2. Medya Buluşması”, sadece iki kardeş ülkenin medya temsilcilerini bir araya getirmekle kalmadı; aynı zamanda dijital çağda gazeteciliğin geleceğine dair önemli tartışmalara da ev sahipliği yaptı. Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) ile Azerbaycan Matbuat Şurası’nın iş birliğiyle gerçekleşen bu buluşma, Türk-Azerbaycan medya iş birliğinin pekiştirilmesi ve kamu diplomasisinin güçlendirilmesi adına tarihi bir adım olarak kayıtlara geçti.
Kültürel Bağlamda Duygusal Başlangıç
Etkinliğin başlangıç noktası, büyük şair Nizâmî-i Gencevî’nin doğduğu Azerbaycan’ın Gence şehriydi. Gence Ticaret Ateşesi Kadir Gündoğdu’nun rehberliğinde gerçekleştirilen şehir turunda, katılımcılar hem Gence’nin zengin tarihi ve kültürel mirasını tanıdı hem de Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü vesilesiyle Kafkas İslam Ordusu şehitlerini anarak duygusal anlar yaşadı. Bu ziyaret, ortak tarih bilinci ve kardeşlik bağlarının altını çizdi.
Karabağ’da Gazetecilik Sahada: Ağdam’dan Hocalı’ya
Etkinlik kapsamında Gence’den sonra Ağdam, Şuşa, Hankendi ve Hocalı gibi Karabağ’ın sembol şehirlerine gerçekleştirilen saha ziyaretleri, Ermeni........
© ENP Haber
