Kürtleri kim destekleyecek?
Türkiye’nin bir Kürt meselesi var. Kürt meselesinin de birden çok boyutu var; anayasal tanınma, ırkçılık, tek tipçilik, terör, hak ihlalleri ve tarih.
Kürt meselesini Osmanlı’ya kadar götürmek mümkün ancak Türkiye Cumhuriyeti şartlarında konuştuğumuz için Türkiye şartlarından başlarsak, “Kürt yok, Kürtlük varsa da Türkiye’de yaşayan herkes Türk’tür, Türkiye Türklerindir” gibi kanıksanmış asimilasyon politikaları maalesef meselenin başlangıcını teşkil ediyor. Zira, Türkiye, tek tipten oluşan bir yapı değil zaten Mustafa Kemal Atatürk’te bunu bildiği için, 1921 Anayasası’nda, kurucu anayasada Türklük vurgusu yok dahası temsil yetkisiyle birlikte Kürt mebuslar var. Ancak 1924 Anayasası ile “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Türk’tür” şeklinde yapılan revizyon ile bir şekilde yok sayma başlıyor ve akabinde de ivme kazanarak devam ediyor.
Kürt isyanları, Kürt isyanlarını şiddetle bastırma, hatta “katliamlar”, asılan Kürtler, isyan eden Kürtler… derken nihayetinde mesele 12 Eylül zindanlarına, işkencelere, PKK’nın kurulmasına, gözaltında kayıplara, asit kuyularına atılan insanlara, köy yakmalara, sivil öldürmelere, asker, polis, öğretmen öldürmelere kadar geliyor.
Bugün tam bir asır sonra bile çözülememiş tam aksine şiddetle, asimilasyonla, terörle, yok saymayla düğüm edilmiş Kürt meselesi karşımızda buz gibi bir gerçek olarak duruyor. Kürt meselesi yok diyenler, gerçeğe gözlerini kapatsalar dahi… Elimizde kutuplaşmış bir toplum ve bu meselenin ardında bıraktığı binlerce acıdan başka bir şey yok.
Belirtmekte fayda var, bugün devam eden çözüm süreci bir ilk değil, daha önce de birçok kez denendi ancak içeriden ve dışarıdan kaynaklı derin aktörler nedeniyle sabote edildi. Ancak bugün PKK’nın silah bırakmasıyla birlikte çözüme en yakın noktaya varıldı.
Bir asırlık, içinde bunca acı olan mesele birkaç etkin aktörün ağzından çıkan açıklamalarla elbette bıçak gibi kesilerek sonlanmaz. Bu bir başlangıç ve devamı gelmeli zira ancak bu şekilde başarıya ulaşılır. Ve tüm aktörlerin bu sürece katılımı, çözümün nihayete ulaşıp kalıcı olması için önemli. Yani,........
© Elips Haber
