La transició de la pagesia
Marta Raich
Aquesta setmana hem vist la revolta dels pagesos, un crit per la seva supervivència. Els pagesos pateixen com ningú els efectes de la sequera, l’ofec de la burocràcia i un augment de costos que no poden repercutir completament en les seves vendes. La majoria d’aquestes qüestions a mi em resulten del tot familiars. Vaig documentar aquí els més de 1.740 documents anuals que durant la meva vida professional he vist presentar a l’administració, fet que exigeix tenir una persona dedicada només a això. També vam patir l’efecte d’augment dels costos de l’energia i de la matèria primera sense poder repercutir-los als preus. La conseqüència van ser dos anys amb pèrdues de consideració que van posar en perill l’empresa. Tot això avui s’ha superat gràcies a una estratègia decidida per canviar el mercat i una inversió que ha necessitat enginyeria financera per poder-se fer.
Explico això perquè entenc el que passa al món de la pagesia, i estic convençut que només es podrà resoldre amb un canvi de model.
El meu besavi fabricava paper a mà i el meu avi també fins el 1918. Fabricaven 60 kg cada dia durant 16 hores perquè vivien al molí de Banyoles. Si avui poso preu al paper que es fabricaria d’aquella forma amb els costos actuals, hauria de ser superior als 0,67 €/m2. El meu avi va aprendre a construir-se les màquines de paper i, amb 3 fills, va aconseguir engegar una fàbrica que la feien anar de forma discontínua: ara faig la pasta, ara la refino, ara la poso a la màquina de paper... perquè només tenien un motor elèctric que anaven traslladant. Feien uns 6.000 kg/dia d’un paper de baixa........
© El Periódico (CAT)
visit website