menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sanayide 75 şirket hâlâ defter değerinin altında

14 0
24.06.2025

BIST Sanayi Endeksi’nde işlem gören 75 şirketin PD/DD oranı 1’in altında. Ortalama oran 0,65 seviyesinde bulunuyor. Bu durum, birçok sanayi hissesinin defter değerinin altında fiyatlandığını gösteriyor.

SBIST Sanayi Endeksi’nde yer alan Vestel, Pınar Süt, Menderes Tekstil, Egeplast ve Penguen Gıda’nın PD/ DD oranı 0.30’un altında bulunuyor. Gıda, tekstil, çimento ve demir çelik sektörlerinden çok sayıda şirket listede yer alıyor. Bu da sektör genelinde fiyatların baskı altında olduğunu işaret ediyor. Göstergeler cazip seviyelerde olsa da yatırımcılar güçlü bir alım için acele etmiyor.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE), Kardemir (KRDMD), Petkim (PETKM), İskenderun Demir Çelik (ISDMR) ve Tüpraş (TUPRS) gibi yüksek ölçekli sanayi şirketlerinin de PD/DD oranları 0.40–0.99 aralığında bulunuyor. Bu hisselerde güçlü bilanço yapısına rağmen fiyatlama tarafında net bir yukarı yön oluşmaması, piyasanın hâlâ temkinli durduğunu gösteriyor.

Fiyatlar gerilemiş olsa da PD/DD oranı düşük her hissenin cazip olduğu anlamına gelmiyor. Veriler geçmiş birikimli değerleri yansıtırken piyasa geleceği önemser. Düşük PD/DD oranı şirketin geleceğine dair beklentilerin zayıf olmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle düşük göstergelerin nedenini gözden kaçırmamalı.

Sanayi sektöründe 237 şirket bulunuyor. Bunlardan 75’inin defter değerinin altında kalması, yatırımcının daha dikkatli fırsatlar aradığının göstergesi olarak okunmalı. Bu durum, düşüşün haklı gerekçelerinin olabileceğini işaret etse de piyasa tarafından hâlâ yeterince keşfedilmemiş şirketlerin olabileceğini de yadsımamalı. Diğer taraftan özellikle kronikleşen zararların yaşandığı şirketlere yatırımcıların daha dikkatli yaklaşması gerekiyor. Bu tür hisseler düşük PD/DD oranına rağmen prim yapma noktasında zorlanabilmekte.

Likidite; hızlı dönüşüm, risk azaltımı, güven, erişim kolaylığı, faaliyet sürdürme gücü. Düşük getiri ve fırsatları kaçırma riski, verimsizlik, yanıltıcılık.

Likidite sıkışıklığı; stres testi imkânı, artan seçicilik, nakit yönetimi, fırsat filtreleme. yüksek fonlama maliyeti, kredi güçlüğü, panik satış riski.

Satışın tutarı ciro ve faaliyet hacmi içinde düşük seviyede bulunuyor. Beklenti ise güçlenmeli

Kardemir’in Cezayirli firma ile yaptığı güçlü anlaşmaya rağmen fiyatın kıpırdamaması normal mi? / Mehmet Kayalı

Mehmet, Kardemir’in Infrarail/ Cezayir firmasıyla 11,8 milyon euro tutarında ray satışı anlaşması yapması, şirketin ihracat hacmini ve kârlılığını artırabilecek bir gelişme. Ancak hissenin haber sonrası kayda değer bir yükseliş göstermemesini olağan görmeli. Bunun temel nedenlerinden biri, anlaşma tutarının yıllık ciro ve faaliyet hacmi içinde sınırlı bir orana denk........

© Ekonomim