menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Nakitte zengin olanın fiyatta da yolu olur

29 0
11.07.2025

Güçlü nakit yapısı olan şirketler yılbaşından bu yana borsanın güvenli limanları olarak öne çıkıyor. Listenin ilk sırasında yer alan Enka İnşaat, 123 milyar TL nakitle yılbaşından bu yana 6 yükseldi. Hemen gerisinden gelen Ereğli Demir Çelik 71 milyar TL nakitle  performans sergiledi. Üçüncü sırada Doğan Holding ise 56 milyar TL nakitle %8 getiri sundu. Söz konusu şirketlerin cari oranlarının 1’in oldukça üzerinde olması, finansal sürdürülebilirliği destekliyor.

Listeye alt sıradan giren Aselsan’ın 12,8 milyar TL nakit varlığına karşılık en yüksek getiriyi sağlayan firma oldu. Şirket, yılbaşından bu yana 6 yükseldi. Pegasus getiriyle operasyonel gücünü fiyatlamaya yansıttı. Türk Telekom ise 8,8 milyar TL nakit varlığına rağmen değerlemeye göre hâlâ iskontolu.

Zorlu Enerji, Vestel, Kardemir, Şişe Cam ve Türk Hava Yolları gibi BIST 50 hisseleri PD/DD oranı 0,24 ile 0,55 arasında değişen seviyelerde bulunuyor. Bu şirketlerin çoğu yüksek varlık değerine rağmen hâlâ borsa fiyatlamasında iskontolu kalıyor. Özellikle THYAO, cari oranı da 1’in üzerinde olup potansiyel barındırıyor.

Pasifik Eurasia Lojistik 27 PD/DD oranıyla listenin zirvesinde yer alıyor. Ral Yatırım ve Efor Çay Sanayi de 10’un üzerinde PD/DD ile fiyatlanıyor. Bu seviyeler, firmalara yönelik büyük beklentiler barındırdığı için gelişmeler yakından takip edilmeli.

Aktif devir hızı; verimlilik, karşılaştırma, uzun vade, yönetim performansı. Genelleyicilik, duran varlık etkisi, dönemsellik, sektörel farklılık.

Dönen varlıklar devir hızı; likidite, stok ve alacak performansı, kısa vadeli, risk tespiti. Geneli görmeme, dönemsel oynaklık, karşılaştırma güçlüğü.

2025’in ilk yarısında aldığı siparişler yıllık gelirinin üzerinde. Üretimde verimliliği de sağlamalı

Smart Güneş Enerjisi güçlü siparişler almasına rağmen neden hala zarar açıklıyor? / Aslı Söylemez

Aslı, Smart Güneş Enerjisi, 2025 yılında toplamda 353 milyon doları aşan güçlü yeni sipariş anlaşmalarına imza atsa da, bu iş hacmi henüz finansallara tam olarak yansımamış görünüyor. Şirketin yeni iş bağlantıları daha yılın ilk yarısı olmasına rağmen yıllık satışlarının 0’una ulaşarak güçlü bir büyüme potansiyelini ortaya koyuyor. Ancak teslimat ve tahsilat süreçlerinin vadelere yayılması, gelir- kâr eşleşmesini geciktiriyor. Şirket, ilk çeyrekte esas faaliyet kârını geriletirken net dönem zararı 279 milyon TL oldu. Bu tablo, yüksek maliyet, üretim verimliliğinde düşüş ve fiyatlama baskısına işaret ediyor. Kârlı üretebilmeli.

Faaliyetlerinden ötürü kârı güçlü büyüdü. Hikaye kısmı eksik........

© Ekonomim