menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İhracat yapan şirketlerde küçükler pozitif ayrıştı

19 0
19.06.2025

Büyük ölçekli ihracatçı şirketlerde yüksek yurtdışı gelirlere karşın, hisse performansları beklentinin gerisinde kaldı. Piyasa değeri 100 milyar TL’nin üzerinde olan ihracatçı şirketler arasında Türk Hava Yolları (THYAO), Ford Otosan (FROTO), Coca Cola İçecek (CCOLA), Şişe Cam (SISE) ve Sasa Polyester (SASA) öne çıkıyor. Söz konusu şirketlerin ihracat oranı yüksek olsa da yıllık getirileri negatif bölgede kaldı. Özellikle SISE, CCOLA ve SASA son bir yılda 0–45 arasında değer kaybı yaşadı. Enka İnşaat (ENKAI) ise hem V ihracat oranı hem de W’lik fiyat artışıyla bu grupta olumlu ayrıştı.

Piyasa değeri 100 milyar TL’nin altında olan ancak ihracat oranı ve getirisi yüksek şirketler ise bir yılda yatırımcısına ciddi kazanç sağladı. Pasifik Eurasia (PASEU) ihracat oranı ve 59’luk fiyat artışıyla dikkat çekti. Gezinomi (GZNMI) R5, Graınturk (GRTHO) I5 ve Emek Elektrik (EMKEL) #3 gibi yüksek çıkışlar gerçekleştirdi. Bu şirketlerin PD/DD oranları yüksek olsa da piyasa, ihracat gücünü büyüme potansiyeliyle birleştiren yapıları fiyatladı.

Veriler gösteriyor ki, ihracat oranının yüksek olması hissede güçlü çıkış için yeterli değil. Yatırımcı, kârlılık, hikâye, bilanço ve büyüme gibi diğer faktörleri de dikkate alarak seçim yapıyor. Özellikle küçük ölçekli ihracatçılarda fiyatlama, beklentiyle birlikte yukarı taşınabiliyor. Büyük şirketlerde ise değerleme çarpanları, sektör görünümü ve konsolide marjlar daha fazla sorgulanıyor. İhracatçı şirketlerde beklenti, kârlılık, strateji ve sürdürülebilirlik birlikte okunmalı.

Net kâr marjı; nihai kârlılık, temettü potansiyeli, mali güç, güven. Volatilite ve muhasebe yorumuna açıklık, faaliyeti maskeleme, tek seferlik gelirler.

EFK marjı; operasyonel performans, sürdürülebilirlik, verimlilik, karşılaştırma, kısa vadeli. Finansman yükünü, genel resmi ve net kârı görmeme.

Kârını büyütebilmesi için hem maliyetlerini hem de giderlerini baskılayabilmesi gerekiyor

Selçuk Ecza Deposu 2025’te satışlarda düşüş beklemiyordu. Peki hedefini tutturabilir mi? / Emre Kesen

Emre, Selçuk Ecza Deposu, 2025 yılı için kutu bazında satışların yatay seyredeceğini öngörmüş olsa da, yılın ilk çeyreğinde TL bazında satış gelirlerinde %3’lük bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, kutu satışlarının adet olarak değil, fiyat/mix etkisiyle baskılandığını düşündürüyor. Daha dikkat çekici olan ise brüt ve esas faaliyet kârı ile net dönem kârındaki ciddi düşüşlerin olması. Mevcut tablo, şirketin kârını büyütebilmesi için maliyet ve giderlerini kontrol altına alabilmesi gerektiğini işaret ediyor. İlaç dağıtım sektörü sınırlı marjlarla çalıştığı için faaliyet kârlılığında........

© Ekonomim