menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fonlarda kısa vadede yön serbest ve para fonlarında

22 0
23.06.2025

Serbest fonlar dikkat çekmeye devam ediyor. Toplam 3,6 trilyon TL’lik aktif büyüklüğe ulaşan serbest fonlara, hafta boyunca 30,5 milyar TL’lik net giriş aldı. Aktif yönetim kabiliyeti ve esnek stratejileriyle bu fonlar, hem bireysel yatırımcı hem de kurumsal portföylerde önemli yer tutmaya devam ediyor.

Yüksek faiz ortamında risksiz getiri arayan yatırımcılar, kısa vadeli ve likit yapısıyla para piyasası fonları tercih ediyor. 1 trilyon TL sınırını aşan para piyasası fonlarında, haziran ayında 30,6 milyar TL’lik artış kaydedildi. Veriler ilginin sürdüğünü gösteriyor.

Altın ve diğer değerli metallere odaklanan kıymetli maden fonları, 2,1 milyar TL’lik büyüme göstererek toplamda 111,6 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Artan jeopolitik riskler ve zayıf döviz, bu fonlara yönelik talebi desteklemeye devam ediyor.

Hisse senedi fonları haftayı 1,6 milyar TL’lik net çıkışla tamamladı. Aynı şekilde fon sepeti fonlarında da 106 milyon TL’lik azalma gözlendi. Bu tablo, yatırımcıların doğrudan hisse yerine daha korunaklı ya da tematik ürünlere yöneldiğini işaret ediyor.

Yatırımcılar, yüksek faiz ortamında riski minimize eden ve likiditesi yüksek ürünleri tercih ediyor. Bu noktada serbest fonlar, aktif yönetim esnekliği sayesinde dalgalı dönemlerde önemli bir avantaj sağlıyor. Para piyasası fonları da kısa vadeli ve düşük oynaklık yapısıyla portföylerde güvenli liman işlevi üstleniyor.

Net Borç/ FAVÖK; geri ödeme süresi, operasyonel kârlılık, finansman yükü, kıyaslama imkanı. Dönemsellik, manipülasyon riski, sektörel değişkenlik.

Toplam Borç/Özsermaye; güven, basit ve yalınlık, finansman dengesi, uzun ve kısa vadeli borçlar. Etkilenme ve sapma riski, operasyonel gücü göstermeme.

Kalıcı yükseliş için faaliyet kârlılığının toparlanması önemli. Yatırımcının da ikna olması şart

Hektaş kaç yıldır durmadan düşüyor. Zararım çok büyük. Ne zaman yükselecek? / Çiğdem Kalemci

Çiğdem, Hektaş Kasım 2022’de gördüğü en yüksek seviyesi 18,44 TL’nin ardından, kesintisiz bir düşüşle günümüze kadar geriledi. Son bir yıldaki değer kaybı ise @’ı aştı. Şirket geride kalan iki yılda gelirlerini düşürürken yıl sonlarında da her defasında zarar yazdı. Son açıkladığı 2025 üç aylık mali tablolarda satışlarını  artırsa da dönem sonunda yine zarar oluştu. Performansında değişim olmaması halinde bu yıl sonunda yine olumsuz bir tablo gözlenecek. Kârlılıktaki sorunlu yapı yatırımcı beklentisini ister istemez aşağı çekiyor. Kalıcı bir yükseliş için öncelikle ikna edici nitelikte faaliyet........

© Ekonomim