menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Elektrik Endeksi düşüyor dolar bazında kayıp %26

14 0
27.06.2025

BIST Elektrik Endeksi, son bir yılda dolar bazında &,17 değer kaybetti. Sektördeki hisselerin geneli zayıf bir seyir izlerken sınırlı yükseliş kaydedenler de oldu. Bununla birlikte birçok hisse hâlâ baskı altında. Özellikle yenilenebilir enerji odaklı hisselerde düşüş dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Enerji sektöründe son bir yılda getirisi ile dikkat çeken Esenboğa Elektrik (ESEN) oldu. Hisse 5'lik dolar bazlı getirisiyle dikkat çekerken onu Enerjisa , Ahlatçı Doğalgaz U ve Naturelgaz @ ile takip etti. Bu şirketlerin ortaközelliği, düzenli nakit akışı sağlayan iş modellerine sahip olmaları. Ancak sektörün bu sürede negatif ağırlıklı bir seyir izlemesi, bu artışların da istisna düzeyinde kalmasına yol açtı.

Aydem, Smart Güneş, CW Enerji, Zorlu Enerji ve Akfen Yenilenebilir Enerji hisselerinde dolar bazında kayıplar P'nin üzerine çıktı. Bu hisselerde fiyat baskısı hem kârlılık endişesi hem de bilanço zayıflıklarıyla açıklanıyor. Özellikle hızlı yükseliş sonrası gelen düzeltmelerin hâlâ tamamlanmaması fiyat üzerindeki baskının sürmesinde belirleyici oldu.

Sektörde elektrik malzemesi alanında faaliyet yürüten şirketlerde farklılaşma öne çıkıyor. Son bir yılda Emek Elektrik (EMKEL) dolar bazında 7 ile güçlü bir performans sergilerken, Ekos Teknoloji %8 ve Alves Kablo %1 ile sınırlı pozitif bölgede kaldı. Diğer taraftan EuroPower, Say Yenilenebilir Enerji, Astor Enerji gibi hisselerde düşüşler hakim. Bu alanda da yatırımcı seçici davranıyor.

Net çalışma sermayesi; gerçek likidite, finansal sağlık, risk yönetimi, güven. Dalgalanma, negatif görünüm ve yanılgı riski, kıyas zorluğu, verimsizlik riski.

Brüt çalışma sermayesi; basit ölçüm, varlık büyüklüğü, krediye erişim. Yanıltıcılık ve fazla stok riski, risk yönetimi zorluğu, nakit akışı sorunu.

Geri alımda hedef miktara ulaşıldı. Alımlara rağmen fiyat ortalama maliyetin altına geriledi

Alarko Holding üç aydır geri alım yaptığı halde fiyatı başlangıcına döndü? Bu ne anlama geliyor? / Ozan Kaplan

Ozan, Alarko Holding 20 Mart'ta başlattığı geri alım programı kapsamında toplam 13 milyon adet hisse aldı. Alımlar, şirketin sermayesinin %3'üne ve fiili dolaşımdaki payının %8'ine denk geliyor. Ancak alışların ortalama fiyatı 94,36 TL iken, fiyat kısa sürede bu seviyenin oldukça altına inerek yeniden 79 TL bölgesine geriledi. Geri alım programları, hisseye olan güvenin göstergesi olarak algılanır. Öte yandan bu etki, piyasa koşulları ve yatırımcı duyarlılığıyla da doğrudan ilişkilidir. Gözlenen o ki yatırımcılar daha fazla netlik ararken talep noktasında........

© Ekonomim